Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Så ser vi Socialdemokrater på det nya årtiondet

Nu börjar ett nytt årtionde. Ett nytt 20-tal. 1920-talet var avgörande i vårt lands historia. Efter striden för allmän och lika rösträtt påbörjades folkhemsbygget – sakta och under motstånd från högern – men målmedvetet och revolutionerande för vanligt folk. Sverige gick från fattigt klassamhälle till en modern välfärdsnation. Tack vare tidigare generationers samhällsbygge lever många av oss liv som våra mor- och farföräldrar knappt kunde föreställa sig eller drömma om. Det ska vi vara stolta över.

Men det ojämlika klassamhället finns fortfarande kvar – om än i ny skepnad. Det är nu upp till oss i Sverige att avgöra om vi har kraft att bekämpa ojämlikheten igen. Vi Socialdemokrater vill att 2020-talet ska bli ett nytt kliv mot jämlikhet. Vi vill ta folkhemstanken in i det nya årtiondet och bygga ett starkare samhälle – inte bara för att det är moraliskt rätt, utan också avgörande för att lyckas med nästan alla stora samhällsproblem som Sverige står inför.

För vi har aldrig kunnat lösa samhällsproblem på egen hand. Oavsett om det är klimatförändringarna, den organiserade brottsligheten och terrorismen, köerna i sjukvården, stöket i skolan – eller ett mer delat samhälle. Det är känslan av ensamhet och maktlöshet inför samhällsutvecklingen som destruktiva krafter försöker underblåsa för att splittra, ställa människor mot varandra och vinna makt åt sig själva.

Vi Socialdemokrater väljer en annan väg. Vi visar vad vårt samhälle kan uträtta när vi arbetar tillsammans.

Det här årtiondet måste jämlikheten öka och klimatutsläppen minskas, integrationen måste förbättras och gängkriminaliteten bekämpas.

Vårt socialdemokratiska projekt för 20-talet är att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel