Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Stärkt skydd för butiksägare

Stölder och andra brott som begås i butiker kan få stora konsekvenser för den som drabbas. Regeringen förslår nu lagändringar för att förstärka skyddet mot tillgreppsbrott och vissa andra brott. Personer som begår upprepade stölder eller hotar personal i en butik måste kunna portas. Anställda och ägare måste värnas.

Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Exempelvis har det genomförts flera lagändringar i skärpande riktning på straffrättens område och en ny kamerabevakningslag har också införts som bland annat underlättar handelns säkerhetsarbete.

Men vi ser att utsattheten för butiker kvarstår. Dagligvaruhandlare uppger att de har svårt att behålla personal på grund av brottslighet och det finns handlare som överväger att flytta eller lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet. Så kan vi inte ha det.

Det är därför regeringen nu föreslår att det ska införas en lag om tillträdesförbud till butik. Förslaget innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att den personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.

Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2021.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel