Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Starkt skyddsnät behövs i coronatider

Steg för steg, dag för dag, ska vi bekämpa coronaviruset. Coronaviruset är ett hot mot liv, hälsa och jobb. Mot hela vårt samhälle. Våra insatser för att bekämpa hotet handlar i grund och botten om att minska smittspridningen, se till att sjukvården har de resurser som krävs och att rädda jobb. Utöver det måste vi också se till att människor har den ekonomiska trygghet som krävs när krisens effekter slår.

Tillsammans måste vi stå upp för ett starkt samhälle. Vi behöver ha ett starkt skyddsnät som ger en grundläggande ekonomisk trygghet. Det är en förutsättning för minskad smittspridning. Därför genomförs nu en rad åtgärder inom socialförsäkringarna.

► Från och med den 11 mars får man ersättning för karensavdraget (tidigare karensdagen) för att ingen ska hindras ekonomiskt för att stanna hemma vid symptom. Ersättningen för karensavdraget är 700 kronor och kan nu ansökas från Försäkringskassan som betalar ut inom fem arbetsdagar.

► Den som är sjuk kan vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Det innebär att arbetsgivare och Försäkringskassan inte behöver ett läkarintyg för att kunna betala ut ersättning under de första 14 dagarna i en sjukperiod.

► Staten tar under april och maj över kostnaderna för alla arbetsgivares sjuklönekostnader. Det handlar om full kompensation och den sker genom kreditering på skattekontot.

► Försäkringskassan har beslutat att ändra rutinerna för sin hantering av sjukpenningärenden vid dag 180 i sjukperioden. Ändringarna innebär att ingen som fått operationer inställda på grund av coronaviruset kommer att bli av med sin sjukpenning.

Tillsammans står vi starka. Ingen ska lämnas i sticket. För oss socialdemokrater är det en självklarhet. Staten och samhället ska stå starkt och ge trygghet under de här svåra tiderna. Vårt skyddsnät är starkt.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister

Pia Nilsson (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel