Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Svar om pensioner och arvoden

Eric Thorsells hårda ord om höga politikerarvoden och seglivade myter om stölder från pensionärerna behöver bemötas. Han skriver att om inte dagens regering gör något åt pensionerna för de pensionärer som har det sämst ställt så kommer Socialdemokraterna förmodligen förlora fler röster i nästa val.

För oss är det viktigt att höja pensionärernas pensioner, inte främst för att få deras röster utan för att det faktiskt är otillständigt när gamla människor som arbetat ett helt yrkesliv tvingas vända på varje krona. Höjningen av garantipensionen med 200 kronor från årsskiftet är en början – men mer behöver göras.

Vi har gett Sveriges pensionärer fyra löften. Vi ska helt avskaffa den orättvisa pensionärsskatten. Det löftet skulle varit uppfyllt nu om inte riksdagen röstat igenom en högerkonservativ budget som infört ytterligare ett jobbskatteavdrag och därmed ytterligare vidgat klyftan. Vi ska höja garantipensionen och bostadstillägget, vilket skedde nu från årsskiftet.

Nästa år vill vi höja pensionerna för pensionärer med en inkomst mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Målet är att alla ska ha 70 procent av slutlönen. Det är vi ganska långt ifrån i dag. Diskussioner förs nu i pensionsgruppen med partierna som står bakom pensionsöverenskommelsen.

Pensionsreformen från 1990-talet var en nödvändig omläggning för att få ett långsiktigt hållbart pensionssystem. Däremot märks det i dag att pengarna i systemet inte räcker. Det behöver ses över.

Thorsell far dock med osanning när han insinuerar att Göran Persson stal pensionspengar från pensionärerna. Sanningen är den att mellan 1999 och 2001 överfördes 258 miljarder kronor från AP-fonderna till statskassan efter ett riksdagsbeslut från 1994 då Carl Bildt var statsminister. Samtliga partier stod dock bakom beslutet.

Skälet var att staten med det nya pensionssystemet tog över utgifterna för garantipensioner, förtidspensioner och efterlevnadspensioner. När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet blev det logiskt att föra över pengar till staten.

Avslutningsvis vill jag kort kommentera Thorsells kritik mot arvoden. Vi sätter inte våra egna arvoden, det gör en oberoende arvodesnämnd som vi inte har någon insyn i. Thorsell kanske inte känner till att Riksdagsarvodet brukar ligga till grund för förtroendevaldas arvoden i många kommuner, som i Sala. Kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) har exakt samma arvode som jag som riksdagsledamot, men det beslutet har kommunfullmäktige i Sala beslutat.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel