Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Ta ansvar för Aguélimuseet, Anders Wigelsbo

Efter många och långa turer har nu äntligen de styrande allianspartierna i kommunen kommit överens med konstföreningen kring ett nytt avtal, men det har kostat på. Konstföreningen har tappat både tid och ordförande. Det är något som hade kunnat undvikas om det borgerliga styret agerat tidigare och mer kraftfullt.

I juni 2019 aktualiserade vi socialdemokrater frågan om Aguélimuseets framtid och sände in en skrivelse till kommunstyrelsen med förslag till åtgärder, som nästan var lika lydande med det som överenskommits mellan kommunen och konstföreningen. Det enda som skiljer vår skrivelse och det nu framtagna avtalet är att vi socialdemokrater är tydligare med hur museet ska utvecklas.

Bland annat genom att öka sina öppettider, arrangera fler utställningar och bedriva verksamhet kopplat mot kommunens skolor. För att kunna uppnå detta ansåg vi att föreningen måste erhålla ytterligare anslag. Vi föreslog också att huvudmannaskapet för museet skulle utredas, med inriktningen att kommunen tar ett större ansvar för Aguélimuseet. Detta kan ske på flera olika sätt, vilket vi också påpekade i vår skrivelse.

Hade Anders Wigelsbo (C) och alliansstyret behandlat vår skrivelse redan innan sommaren så hade denna långa och helt meningslösa avtalsprocess kunnat undvikas och inte blivit så smärtsam för vare sig kommunen eller konstföreningen. Helt klart har detta skadat kommunens anseende som kulturutövare.

Det är helt avgörande för museets framtid att Sala kommun tar ett större ansvar för Aguélimuseet så att konstsamlingen kan bevaras i Sala, och att verksamheten kan utvecklas och bli en del av stadens turistattraktioner. Det är det många som anser och vill. Det måste finnas någon mening med att det finns både en gata och en plats uppkallad efter Ivan Aguéli i Sala stad.

Vi socialdemokrater gläds över att frågan delvis förts framåt och kommer nogsamt att följa de fortsatta samtalen om Aguélimuseets framtid som nu ska fortsätta med konstföreningen.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel