Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Unga behöver få en bra sexualundervisning i skolan

Nu gör vi kunskap om sex och samlevnad obligatoriskt i lärarutbildningarna från och med hösten 2021. Vi hör vittnesmål från många unga tjejer och killar om att de får sin första bild av sex från internetporren. Detta skapar en skev bild av sex och relationer.

De rapporter vi får från våra ungdomsmottagningar om psykiska och fysiska skador som uppkommit efter att unga haft hårt porrinspirerat sex är skrämmande. Det visar på stora behov av att unga får kunskap om sex och relationer från andra vuxna.

Här har skolan en enormt viktig roll att spela som motvikt. Eleverna har rätt till en bra sexualundervisning i skolan av utbildade lärare med rätt kompetens.

För att främja bra sexualundervisning i skolan säkrar vi nu upp att lärarstudenternas utbildning ska innehålla kunskap om att kunna kommunicera och reflektera kring frågor som rör identitet, sexualitet och relationer.

Grundlärarutbildningen med inriktning mot årskurs 4-6 har redan i dag detta examensmål, men nu ser vi behov av ytterligare förstärkning och inför målet även i resterande lärarutbildningar.

Pia Nilsson (S), ledamot i Riksdagens Utbildningsutskott

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel