Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Vad hände med min skrivelse?

I december 2018 lämnade jag in en skrivelse till vård- och omsorgsnämnden. Det var en skrivelse som handlade om att det på Kungsängsgymnasiet fanns elever som saknar vare sig ett hem eller en fast sovplats. Samtidigt har kommunen tomma lokaler som skattebetalarna betalar för. Tanken var att iordningställa dessa och att ungdomarna betalar hyra så att det för kommunens del blir ett nollsummespel.

Ungdomarna skulle kunna fokusera på studier i stället för var de skall sova och kommunen slipper onödiga kostnader. Något alla skulle vinna på!

Styrets beslut i nämnden var att sända skrivelsen till kommunstyrelsen för hantering, då ordförande Elisabet Pettersson (C) tyckte att det var en kommunstyrelsefråga eftersom att den handlade om bostäder. Det poängterades från ordförande att den skulle hanteras skyndsamt.

I april 2019 ställde jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande om var min skrivelse tagit vägen och varför den inte hanterats. Ordförande hade då inte fått kännedom om skrivelsen, vilket kan tyckas märkligt då ordförande Elisabeth Pettersson (C) i vård- och omsorgsnämnden och ordförande Anders Wigelsbo (C) i kommunstyrelsen inte bara tillhör samma styre, utan också samma parti. Diskussion uppstod och ordförande Wigelsbo bedömde att skrivelsen inte skulle hanteras i kommunstyrelsen, utan i vård- och omsorgsnämnden.

Svaret från vård- och omsorgsnämndens ordförande Pettersson blev att skrivelsen skulle hanteras på kommande vård- och omsorgsnämnd.

Någon hantering av skrivelsen har ännu inte skett, vilket är mycket anmärkningsvärt.

Jag känner väl till fler skrivelser från oss socialdemokrater, motioner och även medborgarförslag som behandlas på liknande vis och jag tycker att det är förkastligt.

Ännu värre är det dock att skrivelsen jag lämnade in tyvärr är lika aktuell nu som då. Det finns ungdomar i vår kommun som går på vår gymnasieskola, men inte har vare sig ett hem eller en fast sovplats.

Camilla Runerås (S), oppositionsledare vård- och omsorgnämnden

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt från Elisabet Pettersson (C):

Jag diskuterade skrivelsen med Anders Wigelsbo när den hade varit uppe på vård- och omsorgsnämnden. Då den inte har behandlats skyndsamt som vi önskade från vård- och omsorgsnämnden har jag tagit ett ordförandebeslut att behandla den i vård och omsorg med återrapportering till nästa nämndsammanträde i november.

Vi behöver se över hur vi kan hjälpa till och hur bostadsfrågan för ungdomarna kan lösas. Vi behöver ha en dialog med gymnasieskolan om hur många personer det rör sig om.

Samarbete i hanteringen av skrivelser, motioner och medborgarförslag behöver förbättras och hanteras snabbare oavsett vem som undertecknar förslaget.

Elisabet Pettersson (C), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel