Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Wigelsbo och alliansstyret måste ta ansvar så att kommunen klarar välfärden

Nog borde man kunnat ha förväntat sig att kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) skulle visa mer krisinsikt och ödmjukhet för kommunstyrelsens beslut att anta det socialdemokratiska förslaget till ekonomisk handlingsplan för att reda ut kommunens ekonomiska kris.

I stället skyller Anders Wigelsbo på andra och smäller till partier som vill ta ansvar, att de slår split och skapar oro.

Wigelsbos nonchalanta uttalande i SA den 11 maj visar på allt annat än krisinsikt. Hans kommentar är samma inställning som 2018 när krisen började. Då påstod Anders Wigelsbo att det inte var någon kris och att Socialdemokraterna bara var ute efter att angripa den borgerliga alliansen. Ett par månader senare var krisen ett faktum. Under två års tid har det borgerliga styret inte lyckats hantera ekonomin. Utan problemen har bara blivit värre. Underskott 2018 och underskott 2019, sammanlagt 59,5 miljoner kronor Dessutom ser det ut att bli underskott också 2020. Här borde alliansstyret haft politisk handlingskraft att stoppa underskottet för 2019 och sett till att ha ekonomin i balans. I stället närmar sig kommunen att hamna i ett ekonomiskt moras. Redan innan Coronakrisen visade prognosen på en avvikelse på -19.5 miljoner kronor för kommunen.

Vi Socialdemokrater kan inte bara sitta och titta på hur kommunens ekonomi bryts ned med stora underskott, budgetramar som inte håller och förlorade intäkter. I slutändan kommer det att skada kommunens välfärd och där skola, vård och omsorg kommer att drabbas oerhört hårt. Dessutom kommer kommunens tillväxt att avstanna och få negativ påverkan på infrastrukturen.

Vad som behövs nu är handlingskraft och tydliga beslut. Den ekonomiska handlingsplanen från oss Socialdemokrater är en del av detta. Nu ska kommunstyrelsens beslut verkställas med inriktning att ge resultat redan i höst. Det är den inriktningen vi Socialdemokrater har.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Glenn Andersson (S), ordförande Socialdemokraterna Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel