Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Aguélimuseet kan utvecklas tillsammans med skolan

Aguélimuseet och Konstföreningen är en tillgång för Sala. De har haft stora ambitioner och försökt att göra Aguéli till en turistattraktion och museet till en kulturplats för konst i Sverige.

Sala kommun har nu lagt fram ett förslag till avtal. I det framgår det att föreningen har möjlighet att både få direkta bidrag och samverka med kommunen. Bidragen räcker dock inte till det som föreningen vill göra för att utvecklas, enligt föreningen.

Vi i Salas Bästa ser gärna en vidare utveckling där konstföreningen ges möjlighet att vara med och utveckla en kulturprofil för en skola i Sala och samverka mer med Kulturskolan framöver, för att få ytterligare intäkter.

Med det ekonomiska läget vi har i dag anser vi att det är det svårt att öka anslagen inom kultur- och fritid, då en ökning indirekt ger mindre ram till lagstadgad verksamhet inom skolan och Kulturskolan. Därför behöver vi i stället hitta gemensamma lösningar. Det bästa vore om Konstföreningen, Kulturskolan och skolledningen träffades och kom överens om hur detta ska gå till för att barnen i Sala ska få så bra utbud som möjligt.

Vi i Salas Bästa var med och besökte Bror-Hjorts museum i Uppsala tidigare, som Aguélimuseet bjöd in till. Där betalar skolorna för att ha bildundervisning med konstpedagoger. Det är något som vi ser som en möjlig samarbetsform. När en ny skola också är klar kan vi säkert hitta fler samverkansmöjligheter, där vi kanske kan ha en konstpedagog som även ansvarar för museet. Särskilt om skolan hamnar på Mamre, som ligger i närheten.

Det är synd att det blivit en så hätsk debatt. Aguélimuseet har stor potential, det har konstföreningen visat. Vi är positivt inställda till att stödja föreningen i fortsatt utveckling, men vi har valt att prioritera skolan i årets budget och kan därför inte säga ja till att Aguélimuseet får tre miljoner kronor via kultur- och fritidsnämnden.

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel