Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Att stå för det man gör verkar inte gälla Hemström (L)

Slutreplik.

Mårten Hemströms slutreplik är tydlig (SA 16/11). Jag och Salas Bästa är inget parti eller person som han vill samarbeta med eller diskutera med.

Att Liberalerna via sitt samarbete med Alliansen skär ner 20 miljoner kronor på skolan är mitt fel, för att jag inte var med och förhandlade fram ett bättre förslag åt honom inom Alliansen?

Han är fortfarande bitter för att Salas Bästa gick ur Alliansen och stod upp för det vi trodde på gällande Åkraskolan, medan Liberalerna vek ner sig och stannade kvar, trots att både KD och L hade samma uppfattning som oss i en fråga som ställde samarbetet på sin spets. Centerpartiet informerade oss om att de skulle söka stöd från Socialdemokraterna och fortsätta utan oss. Vi skulle foga oss in i ledet.

Hade vi tre partier hållit ihop och satt samma tryck på C och M i den förhandlingen hade Allians för Sala kanske sett annorlunda ut i dag, och även Alliansens budgetförslag. Resultat av sakfrågan blev i slutändan att vi fick rätt tre månader senare.

Vi valde dock att lämna samarbetet medan L stannade kvar och lät andra styra styret i en annan riktning, både i frågan om Åkraskolan och skolan i sin helhet.

Liberalerna är i dag ett stödparti år Centerpartiet i Sala vilket är väldigt synd, då de tidigare varit en bra bundsförvant till oss i många frågor och vi klätt skott tillsammans.

2019 tryckte jag på internt och externt, tillsammans med Liberalernas dåvarande vice ordförande Isa Österberg, via skolnämnden och kommunstyrelsen för att skolan skulle få förbättrade förutsättningar. Ett samarbete inom presidiet och Alliansgruppen som fungerade väldigt bra för övrigt, i en svår tid.

Vi var tydliga i skolnämnden med vad vi var tvungna att göra och turades om att förklara det för allmänheten i media. Jag bjöd även in oppositionen till förmöten i nämnden för att de skulle få all information och hade även kontakt med vågmästarpartiet SD.

Med andra ord så samarbetade jag med alla partier för att hitta lösningar på en omöjlig situation, där skolan fått sparbeting på 25 miljoner.

Det vi alla var överens om i slutet av 2019 var att det inte gick att spara 25 miljoner kronor på verksamheten. Därför höjdes också anslaget till skolan hos alla partier i 2020 års budget.

Tyvärr verkar de flesta andra partierna totalt ha glömt det när budget för 2021 skulle antas, vilket nu gett Mårten Hemström en stor uppgift i skolnämnden att skära 21 miljoner kronor.

Salas Bästa är det parti som faktiskt tar en diskussion med alla partier och försöker hitta lösningar. Vi utgår från vad vi vill göra för att förbättra Sala kommun och söker samverkan för att få igenom det. På det sättet har vi varit med och styrt kommunen i sju år. Vi har även varit både vågmästarparti och ett drivande oppositionsparti, när den styrande konstellationen helt enkelt gått i motsatt riktning mot det vi står för. Vi tar ansvar för vår politik i alla former och är hårda förhandlare som inte drivs av prestige utan sakfrågor.

Vi kan därför stå för vår politik både i med- och motgång, inom och utanför samarbeten, vilket också givit oss ett lojalt stöd från våra väljare trots att vi inte syns i riksmedia. Något som Mårten Hemström tydligt har svårt för och i stället väljer att lägga debatten på en låg personlig nivå.

Men Mårten är i dagsläget ansvarig tillsammans med Bengt Larsson (C) för att ta fram en budget i balans inom skolan utifrån den budget som vann. Han har fått det uppdraget av Alliansen, då de väljer att sitta kvar i styret trots att deras budget förlorade. Han ska både förklara för allmänheten och ta fram förslag till åtgärder tillsammans med sin Alliansgrupp och sedan söka stöd för förslagen i nämnden, då de inte har egen majoritet.

Så frågan från mig kvarstår: vad ska skolnämnden skära ner på, Mårten Hemström, och varför?

Hanna Westman (SBä), oppositionsledare Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel