Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Avgiftshöjning eller besparing?

Det största problemet för kommunen är att det även saknas pengar till äldreomsorgen. Alliansens förslag till högre avgiftshöjning innebär att de som har en högre pension får betala mer. I och med maxtaxan så betalar de med låg pension samma summa som tidigare. Avgiftshöjningen som Alliansen föreslår ger två miljoner kronor mer till äldreomsorgen som i så fall slipper dra ner på personal.

Avgifterna är i dag låga jämfört med andra kommuners avgifter enligt förvaltningen, samtidigt som kostnaderna ökar i och med ökande behov. Precis som inom skolan.

För att vara säker frågade jag om avgiftshöjningen gick till kvalitetsförbättring eller besparing. Enligt socialchefen handlar det om att slippa spara på andra delar inom vård och omsorg. Det saknas med andra ord två miljoner kronor som förvaltningen i så fall måste dra in någon annanstans om avgiftshöjningen blir enligt det förslag som S och SD föreslår. Den ram som alla partier i fullmäktige lade till verksamheten var för liten. Precis som inom skolan, som måste dra ner nio miljoner kronor 2020. Där hade dock Salas Bästa en högre ram för att slippa neddragning.

Att höja avgifterna för pensionärer som precis fått en liten skattesänkning är som Socialdemokraterna säger att ta från de som precis fick det lite bättre och riktigt surt. Frågan är om det är pensionärerna som ska betala mer för att behålla samma kvalitet inom hemtjänsten?

De alternativ som finns kvar är att överföra medel från kommunstyrelsens egna förfogande till äldreomsorgen i stället, för att minska besparingskravet på verksamheten. I och med att det nu finns en besparing på skolan finns det ett högre förfogande i Alliansens budget hos kommunstyrelsen. Viss del av det har redan gått tillbaka till skolan samt till Sala Silvergruva.

Salas Bästa har inte fått ta ställning till detta ännu, då vi inte har rösträtt i ledningsutskottet eller vård- och omsorgsnämnden. Vi kommer att delta i beslutet i kommunstyrelsen och fullmäktige. Fram till dess måste vi komma fram med ett bättre förslag till att höja avgifterna för att klara kommunens hemtjänst.

Att bara säga "ja" till en lägre avgift innebär nedskärningar i stället inom äldreomsorgen vilket ger alla pensionärer sämre service.

Hanna Westman, Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel