Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Dags att tänka till!

FÖRSLAG 1: Alliansen har gått fram med ett förslag på att Möklinta och Varmsätra skolor ska renoveras och vara klara 2022 och 2023. Varför de ska vara klara just de åren framgår inte. Men troligen vill de få klart detta så fort som möjligt, då verksamheten inte fungerar optimalt i nuvarande lokaler ur arbetsmiljösynpunkt och de tillfälliga lösningarna är väldigt kostsamma.

FÖRSLAG 2: Socialdemokraterna föreslår i stället att en ny skola för 59 miljoner kronor ska byggas, då det framgår att det kanske finns risk för att elever måste evakueras under ombyggnationen. Räknar man med att moduler ska stå under tiden skolan renoveras så blir ombyggnadskostnaden betydligt högre än enbart uppskattad kostnad i utredningen och blir då jämförbar med den kostnad som en ny skola skulle kosta enligt förslaget.

Men kommande behov då?

Samtidigt vet vi nu att Ransta skola, som har lika många elever som Varmsätra, kostade tre gånger så mycket som den summan som finns med i underlaget och redan nu är fullbelagd. Behovet av ytterligare skolutrymmen kommer alltså att växa när Ransta byggs ut för södra kommundelen!

Är det rätt placering?

En annan fråga är om dagens placering i Varmsätra är ultimat för ytterligare 50 år? Om en skola ändå ska byggas ny, borde man ju även fundera på var en ny skola ska placeras för att så många elever som möjligt ska få så nära som möjligt i framtiden, med tanke på att de flesta i Varmsätra redan i dag åker skolskjuts. Man lär också beakta om de skollokaler som finns.

Var finns det mest expansiva planer inom upptagningsområdet? Ska en ny skola för Varmsätrabarn placeras i Kumlaby? Norrby? Kumla? Tärna? Eller där den ligger i dag? I dag går cirka 280 elever i detta område. Ska vi ta höjd för tre skolor eller två större skolor, om vi ser tillväxt i Kumla och Ransta? Vad blir bäst för Salas sydöstra kommundel?

Finansiering?

Detta beslut påverkar också kommunens möjlighet att även finansiera behövliga utbyggnader eller nya skolor i resten av kommunen, då kommunen är hårt belånad redan i dag.

Salas Bästas förslag: Vi vill att Varmsätra skola får en fungerande skola nu, så att de 140 barnen och det populära lärarteamet ska få vettiga lokaler som passar till den profil som skolan har. Vi tror att den skola som finns där i dag även funkar för Östra delen om 50 år, med bibehållen storlek av antal platser. Här behövs tydliggöras vad som är mest effektivt för pengarna och förslag 1 och 2 borde helt enkelt ställas mot varandra med all fakta på bordet! Det förslag som är mest genomförbart ur skolans perspektiv och ger bäst lokalutnyttjande kan vi ge startbesked till.

Men det kommer att behövas en ny skola till i södra kommundelen om de detaljplaner som finns blir verklighet och vi tar fram fler för Kumla, som vi ser som nästa möjliga tillväxtområde i kommundelen!

Därför föreslår vi även att Sydöstra kommundelen får en egen utvecklingsplan i översiktsplanen och att den ska vara klar 2021 och kopplad till kommunens nyligen antagna långsiktiga investeringsplan, där kommande investeringar sätts upp över 10-20 år!

Vi vill se samma indelning för norra kommundelen där Möklinta, Kilbo, Åby och Ösby ingår och Västra kommundelen där Heden, Kila, Västerfärnebo ingår samt en ny plan för Sala stad, med alla stadsskolor!

Hanna Westman, oppositionsledare Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel