Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Fel att klanka ner på nuvarande verksamhet

Artikel 12 av 13
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

I min senaste insändare påminde jag de politiker som beslutar att göra en ny skola på Åkratomten om att det behövs mer resurser till skolan för att kunna göra profilinriktning för att motverka segregationen om skolan byggs större och hamnar på samma plats. Jag har fått till mig att det även kunde tolkas som att jag slog ner på Åkraskolans verksamhet som finns i dag vilket inte var min mening. Den debatt som nu förs på sociala medier kan också vara riktigt nedlåtande, vilket inte är schysst eller rättvisande mot de elever och personal som arbetar varje dag på Åkraskolan.

Att personalomsättningen var hög i somras kan bero på fler saker än de jag tidigare nämnde. Den information jag fått var från personal som slutat, då jag besökt skolan vid ett flertal tillfällen. Skolledningen uppmärksammande mig efter insändaren på att det också berodde på naturliga pensionsavgångar och att det är stor konkurrens om lärare och rektorer, vilket gör det lättare att byta kommun för att få närmare till jobbet eller höja lönen. Så alla slutade inte av samma orsak, rätt ska vara rätt. En sak som jag vidhåller är dock att det behövs mer resurser till skolan i kommande budgetar, inte besparingar, om vi ska kunna behålla lärare och utöka verksamheten framöver, oavsett var skolan placeras.

Åkraskolans personal har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som vi politiker givit dem. Tittar man på hur eleverna klarar sig när det kommer till skolresultat så ligger de bland de bäst presterande i hela kommunen, vilket är enormt bra jobbat av både personal och elever!

Sedan i somras finns det ett nytt gäng inspirerade lärare som kämpar för att hålla resultaten på samma höga nivå, och det finns personal kvar som varit där väldigt länge och är väldigt uppskattade bland eleverna och föräldrar. Tillsammans med den nya rektorn, elevhälsa, fritidspersonal och sjuksköterskan, lägger de själ och hjärta i att se varje elev och ge dem de bästa förutsättningarna utifrån varje enskild elevs behov.

Det har också skett förbättringar och anpassningar löpande. De skollokaler som de nu arbetar i är en betydlig förbättring från de lokaler de haft tidigare, även om de är tillfälliga. Skolgården är stor och utspridd vilket gör det svårt för personalen att hinna se allt som händer på rasterna, men det har man försökt att lösa genom att ha ett nära samarbete med fritidspersonalen som anordnar aktiviteter på rasterna, vilket också gör så att eleverna rör sig mer och lättare tar till sig kunskap. Korridorerna är långa och vita vilket gör det svårt att hitta för de som inte är där varje dag. Men barnen har lärt sig att hitta och har egna hemklassrum, och elevhälsan sitter samlad och är lätt att gå till vid behov. Det finns både arbetsrum för musik och bild och grupprum/vilorum som gör så att eleverna kan delas in i mindre grupper beroende på schemat.

I dag går det både Åbybarn och Åkrabarn på skolan och det finns många nationaliteter, men det finns också en gemensam stolthet över Åkraskolan som vi inte ska ta ifrån dem, och tittar man på resultaten kan de sträcka på sig rejält!

Hanna Westman (SBä), avgående ordförande skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel