Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Feltänk bromsar utvecklingen på Mamre

Moderaterna är tydliga med att de står för sitt beslut om att bygga en stor skola på Åkra och att integrationsarbetet är viktigt. De menar att en ny stor skola på Åkra kommer att lösa segregationen i kombination med andra insatser för verksamheten med fokus på ordning och reda.

Det de inte säger rakt ut till medborgarna är att de i och med en stor skola antingen bromsar en ny skola på Mamre, eller lägger ner Lärkbacksskolan för att fylla Åkraskolan. Behovet enligt skolförvaltningen är 350-400 platser på Åkra, då Åby ökat snabbt i antal barn. Det förvaltningen inte kan vara säker på är dock att Åbybarnen väljer Åkraskolan, då det är fritt skolval och Vallaskolan inom kort får nya lokaler och ökat antal platser. I och med det måste de stänga Lärkan för att fylla en stor skola.

Vi tror att det är feltänk och att det bromsar utvecklingen av Mamre och minskar möjligheterna för Sala att växa norrut, och få ökade skatteintäkter. Intäkter som minskat under 2019 med 100 miljoner kronor, till stor del på grund av minskade intäkter från Migrationsverket, samtidigt som kostnaderna ökat inom skolan och vård och omsorg i samma takt, trots hårda nedskärningar.

I stället har vi hört att Moderaterna och övriga Alliansen ställer sig bakom kommunalrådets beslut, att ta över kvotflyktingar från Hallstahammar, trots att vi alla vet att det är osäkra intäkter och att det råder bostadsbrist och trångboddhet på Åkra redan i dag.

Oavsett om det är få personer och en behjärtansvärd insats, så blir det feltänk igen och inkonsekvent. Särskilt när de samtidigt är emot att hjälpa de bostadslösa som redan kommit och i dag saknar resurser inom socialtjänsten för att ta hand om de hemlösa. Något som många lärare vittnar om givit svåra följdproblem på Kungsängsgymnasiet i samband med nya gymnasielagen.

De hävdar att det de eftersträvar är att säkerställa att elevernas kunskapsnivåer höjs. Samtidigt är de med och lägger en budget där det saknas sju miljoner kronor till skolnämnden år 2020.

Hur ska Moderaterna och övriga Alliansen få fler behöriga lärare? Hur ska de ha möjlighet att satsa på Åkraskolan med kulturprofil och ge dem barn som behöver stöd för att nu klara högstadiet, satsningar, när de lägger en för liten ram?

En möjlighet blir att flytta kostnader för Åkramodulerna till kommunstyrelsen. En annan är att lägga ner Kulturskolan helt, och i så fall försvinner möjligheterna för barn att utöva kultur helt, då de inte har lagt in pengar till någon kulturprofil heller.

Kommunstyrelsen, där det är kommunalrådet som väljer vilka ärenden som ska läggas fram, har nu vägrat i över ett år att låta kostnaderna för de moduler som uppförts vid Åkra flyttas över till kommunstyrelsen, vilket också medfört att besparingar hamnat tillbaka på skolans verksamheter i stället för kommunstyrelsen. Både Alliansens egna nämndsledamoter i skolan och oppositionen anser att det är fel placering av kostnader. Men inget händer, trots att vi lämnade in en skrivelse till kommunstyrelsen och trots att påpekanden gjorts tidigt från före detta ordförande och vice ordförande i skolnämnden.

På senaste kommunstyrelsen försökte Salas Bästa få med sig övriga om att ta beslut om detta, men majoriteten ville i stället att tjänstepersonerna skulle lösa det. De har hittills inte lyckats. Nu är det november, och tyvärr verkar det som att Alliansen hellre fortsätter att spara på skolan än icke lagstadgade verksamheter inom kommunstyrelsen. De fortsätter driva kommunen i riktningen att kommunen ska fortsätta bygga allt i egen regi och fortsätta utföra allt i egen regi, trots att kommunens finansieringsgrad blir allt sämre, företagsklimatet blir allt värre och intäkterna minskar. Att tro att staten ger statliga bidrag för att täcka kostnader för nytillkomna kan vi glömma, även om Moderaterna lagt högre summor i riksdagsbudgeten än Socialdemokraterna och Centerpartiet. Det är dags att tänka om och börja se konsekvenser.

Precis som de båda lärarfackförbunden tydliggjort kommer de förslag som nu lagts från Alliansen och Socialdemokraterna inte räcka till behoven för skolans verksamheter. Det framgick också på novembernämnden för skolan.

Det är endast i Salas Bästas och Sverigedemokraternas olika budgetförslag som skolan kan komma i balans utan större nedskärningar. Enligt skolförvaltningen saknas det nu 559 miljoner kronor. Men vi har inte majoritet i fullmäktige. Därför krävs det att Alliansen eller Socialdemokraterna väljer att rösta på ett annat budgetförslag än sitt eget, eller revidera sitt förslag, om skolan ska kunna växa hållbart, oavsett var ny skola byggs.

Hanna Westman (SBä), ordförande Salas Bästa och ledamot i skolnämnden

Magnus Eriksson (SBä), gruppledare i fullmäktige

Marcus Andersson (SBä), ersättare bygg- och miljönämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel