Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Förskoleplatser behövs nu!

Det råder enorm brist på förskoleplatser och det byggs inga nya. De som varit intresserade av att bygga åt kommunen eller som vill bygga för att bedriva i privat regi har också behandlats styvmoderligt, trots att både skolförvaltningen försökt att tydliggöra att det finns behov och jag som ordförande besvarat skriftligen att behoven finns. Detta är dumt inte bara med tanke på att behovet är stort, det är dumt ur ett näringslivsperspektiv och förbättrar inte företagsklimatet.

Under året kommer det att saknas minst fyra avdelningar. 98 platser enligt senaste prognosen. Finns även det som tyder på att vissa lokaler i kommunen behöver bytas ut vilket ger ett ytterligare behov på fyra avdelningar. Det ger Sala kommun en omöjlig uppgift att hinna erbjuda förskoleplatser i tid. Det kan leda till att kommunen i förlängningen inte uppfyller de lagkrav som finns och kan råka ut för viten vilket är enormt bortkastade pengar.

Detta var också en anledning till att Sala rasade i placeringar när det gäller bästa skolkommun 2019. På senaste kommunstyrelsen behandlades ett medborgarförslag från de boende i Kila som efterfrågat en förskola. När förvaltningen besvarade om det fanns underlag såg verkligheten annorlunda ut. Men i dag vet vi att det råder enorm brist.

Därför yrkade Salas Bästa på att förskoleplatser skulle tillskapas i Kilas Lindgården. Vi ser Kila som en strategisk tillväxtort, med närheten till både Sala och perfekt placerat för alla de som i dag pendlar till Västerås.

Vi kan inte stirra oss blinda på de som bor i närheten just nu. Vi måste lyfta blicken och tänka både långsiktigt och effektivt, då det i dag saknas både mark och lokaler centralt för att få till förskoleplatser snabbt. Lindgården står tom till viss del och ska säljas, men jag har inte fått svar på var Kilabarnen ska äta om deras matsal försvinner.

Övriga i församlingen påstod att sådana här frågor ska behandlas i skolnämnden, men samtidigt så har skolnämnden inte fått delta alls i utredningen av varken Åkra eller Ängshagen eller Varmsätra. Skolförvaltningen har haft representanter, men nämnden har inte fått ta del av information till ledamöter eller fått delta i arbetet. Därför anser vi inte att det argumentet håller. Anledningen var att kommunstyrelsen bestämmer var lokaler ska placeras.

Skolans förvaltning har påpekat behovet av att det behövs fler förskoleplatser gång på gång, men det har ännu inte tagits fram några förslag av kommunstyrelsen för hur de ska lösa denna brist. Vi får avvakta till deras lokalstrategi är klar. Den säger bara för tillfället att det behövs mer lokaler. Om man nu säljer de få lokaler som skolan har tillgång till hoppas jag att de har en plan för var nya förskoleplatser kan byggas i stället!

Hanna Westman (SBä), ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel