Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Gör Sala kommun fri från våld

Sala kommun har under de senaste åren drabbats av flera våldsrubriker i tidningen. Skolan har haft flera incidenter. Skolpersonal, föräldrar och elever efterfrågar samordning mot problemen. Sala kommun har förbättrat sin krishantering rejält sedan bränderna. Men det behövs bättre samordning mellan förvaltningsdelar och andra lokala aktörer för att få till förebyggande arbete, för att förhindra att kriser uppstår.

I Västerås har man utifrån projektet "En kommun fri från våld" nu satsat på att bygga upp ett förebyggandecentrum. Detta är något som Sala kommun skulle kunna titta lite närmare på för att få igång det förebyggande arbetet och stoppa det ökande våldet, som både Västerås och Uppsala drabbats av, med växande utanförskapsområden, gängkriminalitet bland yngre och skjutningar.

Vi är inte där ännu, vi har möjlighet att lära oss av de större kommunernas misstag och lyckade försök till att stoppa upp det. Mellan 2015-2017 har Västerås Stad i samarbete med riksorganisationen MÄN varit en av två pilotkommuner i landet för utveckling av en modell för ett samordnat och systematiskt våldspreventivt arbete med barn och unga inom skolan och lokalsamhället. Modellen heter "En kommun fri från våld" och bygger på erfarenheterna av MÄNs tidigare projekt samt internationella erfarenheter från USA.

Under projektperioden skulle metoden MVP (Mentors in Violence prevention) testas och implementeras i gymnasieskolan. En stadsdel väljs ut, och andra resurser mobiliseras. Om satsningen visade sig framgångsrik skulle den spridas till fler områden i Västerås stad och till andra kommuner i landet. Enligt den slutrapport som redovisats har Västerås stad nu startat Förebyggarcentrum som resultat av projektet. Kommunen har även involverat Hallstahammars kommun och vi ser gärna att Sala kommun nu tar del av detta och ser över om vi kan använda deras arbete i vårt eget förebyggande arbete.

Vi har därför lämnat in en motion till Sala kommuns fullmäktige, där vi föreslår att kommunen ska ta kontakt med Västerås för att ta del av arbetet. Vi vet också att skyddsombuden i Sala påbörjat ett preventivt arbete mot hot och våld i skolan, något som vi ställer som bakom och hoppas ska få igång samarbetet.

Genom att dra nytta av vad andra lärt sig kan vi skynda på arbetet mot hot och våld i Sala!

Hanna Westman, Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel