Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Kommunens förebyggande arbete behöver bli bättre

Det är absolut viktigt att Ekebyskolans problem tas itu med, men jag håller med Bengt Larsson (C) om att ett extra möte med nämnden är bortkastade pengar och inte skulle göra någon skillnad.

På förra mötet fick nämnden en statusuppdatering och Socialdemokraterna har ju dessutom möjlighet att få direktinformation både från ledningen och via ordförandeberedningen som även de deltar i. De har betydligt mer info än oss övriga i opposition. Därför borde även de inse att detta inte är någonting vi löser på ett extra möte.

Jag har fördelen av att ha varit ordförande fram till sista oktober och vet mer på grund av det.

Kommunens krisberedskap fungerar, men det som behöver bli bättre är kommunens förebyggande arbete gällande mobbing och kränkande särbehandling, resurstilldelning till skolan samt en tydlig högstadieorganisation. De senaste åren har skolan fått flera besparingar. Högstadiet har varit hårt ansatt. Det leder i längden till oroligheter. Den rektor som skulle sätta den nya organisationen utifrån skolledningens direktiv slutade i somras, vilket ledde till ytterligare oroligheter.

En ny rektor hyrdes in för att det inte skulle bli någon ytterligare kris, då organisationen inte var klar och det var otydligheter i hur ledningen skulle se ut. Nämnden fick aldrig delta i organisationsarbetet. Information om för- och nackdelar med olika organisationer skulle tas fram, men uteblev på grund av tidsbrist och oroligheter kring vem som skulle bli skolchef.

Tyvärr så fungerande inte den tillfälliga lösningen då den nya rektorn fortsatte organisationsförändringar utan att ha personalen med sig. Påpekanden från facken och mig lämnades till skolchefen om att det var många oroligheter bland personalen. Skolchefen arbetade parallellt med att rekrytera ny rektor. Sen kom övriga oroligheter, med byten av skolchef och till sist ordförande.

Orolig organisation, från topp till tå, och orolig personal, ger oroliga elever. Där är även jag delaktig och ser det som ett stort misslyckande att behöva sluta mitt i allt.

Nu har det anställts en ny rektor som även facken varit positiva till. Omorganisationen har stoppats upp och ska utredas i lugn och ro av rektorn, enligt skolledningen.

När nämndens nya ordförande, skolchef, rektor och lärarlaget har lyckats sätta verksamheten tror jag att det kommer att kunna bli lugnare på alla plan. Fokuset måste vara eleverna.

Elever som redan är oroliga blir mer oroliga när allt annat knakar. Jag hoppas inte att de minskade resurserna för elevassistenter kommer att drabba Ekebyskolan ovanpå de problem som redan finns. Skolledningen har mycket att ta tag i. De behöver ges rätt resurser och tid till att arbeta systematiskt med dessa problem tillsammans med socialtjänst, skolteamet, polisen och framförallt föräldrar/vårdnadshavare.

De behöver inte få minskade resurser för att politiker ska träffas och säga ”nu måste ni ta krafttag”.

Det hade varit betydligt bättre om vi hade sett till så att de hade fått de resurser som behövs för att säkerställa att de elever som har särskilda behov fått det, och att rektor och lärare hade kunnat fokusera på eleverna i stället för att bråka om hur organisationen skulle gestaltas eller återigen behövt skära i en redan utsatt verksamhet.

Skolan behöver sju miljoner kronor till. Se till så att den får det! Vårt största uppdrag är att se till så att de ramar vi sätter är anpassade efter de behov som finns. Gör vi det rätt behövs inga extrainsatta möten.

Hanna Westman (SBä)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel