Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Mamre behöver en ny skola 2025 och Lärkan behöver ny simhall

Det är väldigt positivt att stadsdelsarbetet med Mamre nu kommit igång. Att Trafikverket äntligen sagt ja till att få till lösningar vid järnvägen är också väldigt positivt!

Den senaste rapporten om att antalet barn i skolan minskar ger kommunen möjlighet att tänka till, men inte lägga sig på latsidan. För om alla de bostäder som ska byggas på Mamre byggs klart, kommer behoven att finnas ganska snart.

Salas Bästa anser att det bästa vore att redan nu börja aktivt arbeta för att en skola etablerar sig på Mamreområdet. Genom att det är en hel stadsdel som växer fram finns möjlighet till att få andra aktörer att vara intresserade av att investera än kommunen dessutom. Här vill vi se en skola som samverkar med Kulturskolan som redan ligger på Mamre, Aguélimuseet och Camelonterna som finns i närheten. Det finns stora möjligheter för ett Kulturnav och en kulturinriktad skola. Det kombinerat med att Lärkbacksskolan och simhallen behöver nya investeringar gör möjligheterna större att hitta paketlösningar tillsammans med investerare.

Salas Bästa vill att Lärkan utvecklas till ett idrottsskoleområde, där ny simhall, idrottsanläggningar och skolan samverkar och erbjuder en idrottsprofil. Genom att hitta samordningsvinster kan man dessutom hitta kombinationer som både föreningsliv, kommunen och den som bygger och förvaltar anläggningen kan dra nytta av. Till exempel gemensam restaurang och skolmatsal. Skollokaler som kan användas på fritiden av föreningslivet. Gemensamma förrådsutrymmen med mera.

Utöver fördelarna med att få till profiler och spännande sport- och kulturlokaler, löser detta också segregationsproblemen som i dag finns på Åkraområdet, där många ur de socioekonomiskt svaga grupperna bor. Genom att ha närhet till tre skolor i stället för en skola på området ökar Salas integration på riktigt.  

På den plats där Åkraskolan tidigare stått kan man erbjuda en privat förskola att etablera sig. Intresse har funnits länge och behovet av nya förskolelokaler är stort, då kommunens egna bestånd är rejält eftersatt. Om marken säljs behöver kommunen inte heller stå för rivningskostnader i närtid, då ekonomin är i botten.

Hanna Westman, Ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel