Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Motion om jämställdhet var för brett för kommunfullmäktige

På fullmäktige den 27 januari fick jag inte lämna in min motion om ett ojämlikt Sala. Anledningen var, enligt fullmäktiges ordförande, att det var ”för många förslag i samma motion”.

Att arbeta med jämlikhet är ett brett ämne där flera delar i kommunens verksamhet blir involverade, och det blev tydligen för mycket för kommunfullmäktige. Förslagen handlade både om att förbättra jämlikheten genom att införa avgiftsfri särskild kollektivtrafik, då vi i dag har avgiftsfri kollektivtrafik. De äldre och funktionshindrade betalar, men inte unga och personer utan hinder.

Vi föreslog att göra en jämställdhetssatsning gällande kommunens löner, då vi i dag har en bra bit kvar i jämförelse med andra kommuner.

Vi föreslog att föreningar skulle redovisa hur de säkerställer att de inte diskriminerar någon innan de får bidrag, för att säkerställa att vi inte behöver uppleva fler bråk såsom Folkets Hus eller Missionskyrkan.

Vi föreslog att skolan skulle undersöka varför vi fått sämre resultat mellan pojkar och tjejer i olika områden enligt de resultat som redovisats för 2019 i olika undersökningar. Enligt vår budget ville vi att kommunen arbetar med Agenda 2030-målen.

Ett av de mål som finns där är att världen ska bli mindre ojämlik. Detta har Sverige skrivit på och det finns nationella mål. Vi bröt helt enkelt ner dem till Sala. De följs även upp årligen med indikatorer som visar hur Sala ligger till. Det var utifrån dem som vi utgick, samt utifrån andra lokala företeelser som hänt under året.

Nu vill fullmäktige i stället att vi skriver en motion för varje moment. En riktad till kommunstyrelsen, en till kultur och fritid och en till skolan och en till vård och omsorg. Snacka om att ordna ris till sin egen rygg av styret. I stället för att ha en större diskussion om vad Sala behöver göra för att få ett mer jämlikt Sala kommer vi få diskutera frågan om och om igen.

Salas Bästa gick precis från att lämna in en motion till fem eller sju om samma sak, det vill säga att alla ska behandlas lika. Med olika förslag till lösning för en ökad jämlikhet. Det finns fler kommunövergripande frågor som flera verksamheter faktiskt skulle behöva fundera över och lämna svar till kommunstyrelsen på.

För att effektivisera behandlingen av motioner kanske det vore mer effektivt att ta ställning till en motion om jämlikhet än sju stycken i framtiden? Den som tror att motionerna inte kommer, tror fel. Fullmäktige lär vänja sig vid Salas Bästa-loggan framöver.

Hanna Westman (SBä)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel