Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Nya ramar för 2021 ger stora besparingar på välfärden

I juni antog kommunstyrelsen Alliansens förslag till ramfördelning, ett förslag som diskuterats fram mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Alliansen bjöd in alla till diskussion. Vi valde att skicka ut ett skriftligt förslag till alla partier, men fick ingen respons. Socialdemokraterna lade ett eget förslag. Så ett försök till gemensamt förslag genomfördes. Tyvärr var våra förslag för ointressanta för att besvara. Därför blev det ett eget förslag till beslut från oss i stället.

Vad var skillnaden? Salas Bästa valde att fördela om ramarna för att minska besparingstrycket på skolan och vård och omsorg och lade i stället en lägre ram till kultur och fritid och kommunstyrelsen samt hade ett lägre eget förfogande. Det vill säga de medel som kommunstyrelsen kan använda för att ge extra stöd eller betala för oförberedda händelser.

Vi lade in medel till skolan så att de har medel till de verksamheter som nu flyttas över i juli. Vi ökade även skolans ramtilldelning då kostnaderna ökar för fler barn med särskilda behov och ökade driftskostnader på grund av nya lokaler. Vi valde att höja vård och omsorgs ram för att klara av kommande löneökning 2021 för de som nu jobbar med corona och dess effekter. Detta saknas i Alliansens budget. De valde i stället att ha ramen kvar på samma procentfördelning för kommunstyrelsen och kultur och fritid. Den enda skillnaden från första förslaget var att det egna förfogandet även minskade i deras förslag vilket ökade den totala ramutdelningen, något som de tydligt varit emot tidigare. Detta innebär nu till exempel att skolan ska hitta besparingar för 29 miljoner kronor 2021. Om inte Alliansen och SD ändrar sig i oktober då budgeten ska antas för 2021-2023.

Vi inser att det vore en enorm katastrof för skolan. Bland de förslag som finns att välja på ingår sammanslagningar av skolenheter och nedläggningar som alternativ. De flesta inser då att de välbehövliga upprustningar som behövs på flera enheter på landsbygden saknar både investeringsmedel och driftsmedel i Alliansens förslag. Centerpartiet lär få svårt att hålla det de lovar. Att skatteunderlaget minskar rejält under coronakrisen är inget konstigt, det blir allt tydligare att kommunens möjlighet att behålla all verksamhet minskar. Alla partier måste göra svåra prioriteringar och stå för dem nu. Vi har valt att rädda skolverksamheten och försöka behålla arbetskraft inom vård och omsorg i vårt förslag. Vi vill i stället bland annat förändra kommunens organisation och minska antalet kontor och chefer centralt.

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel