Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Profilerade skolor ger möjligheter till utveckling

Svar på insändaren "Integration enligt Salas Bästa" (SA 24/6).

Tanken med att öka integrationen genom profilering kommer från att använda sig av lösningar som andra kommuner genomfört och uppvisat bra resultat ifrån. I Örebro stängdes Vivallaskolan och elever i området fick i stället gratis busskort för att ta sig till andra skolor. I Gottsunda valde man att införa fotbollsprofil och ridprofil för att få fler från andra delar av Uppsala att välja skolan. Vårt förslag är en kombination. Om en skola byggs på Mamre i stället för på Åkratomten, får de som bor på Åkra nära till tre skolor på gång och cykelavstånd i stället för att alla väljer samma skola (Valla, Lärkan och Mamre). Det kombinerat med avgiftsfri kollektivtrafik ökar möjligheterna för barnen att välja skola utanför sitt bostadsområde.

Att profilera skolor innebär att de får en speciell inriktning eller metod för inlärning. I stället för att välja skola utifrån vad som ligger närmast geografiskt, väljer elever i stället utifrån de intresse de har vilket automatiskt ger en annan sammansättning av elever som delar samma intresse.

Då Lärkbacksskolan ligger på Lärkanområdet skulle en eller flera idrottsprofiler göra det möjligt att utveckla det där. Det innebär inte att andra skolor inte får använda sig av Lärkanområdet. Tvärtom så kan ökad samverkan med föreningslivet göra så att lokaler kan samutnyttjas och fler elever än de som väljer skolan med profil kan få tillgång till samma resurser.

Kulturskolan är till för alla kommunens elever. I dag har dock Kulturskolans elever sin utbildning på eftermiddagar. Tanken med att ha en skola med kulturinriktning i närområdet är att kunna utveckla Kulturskolan genom att samutnyttja lokaler och resurser och erbjuda elever med stort kulturintresse en speciell inriktning som i dag saknas.

I den insändare som Alliansen skrev om att profiler inte går att införa om man drar ner på ramen för kultur och fritid så vill jag bara påpeka att de kostnader som uppstår hamnar under skolan, både skolor och Kulturskolan ligger under skolans ram. Därför försöker vi även höja ramen till skolan, i stället för att ge dem sparbeting på 29 miljoner kronor 2021 som Alliansen gör med den ramtilldelning de valt. Genom att samutnyttja lokaler kan man även minska kostnader för kultur och fritid.  

Hanna Westman (SBä), ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel