Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Så vill vi stötta näringslivet – på riktigt!

”Vi försöker hitta så många lösningar som vi kan för att stötta det lokala näringslivet. Restaurangnäringen har blivit extra hårt drabbad av coronautbrottet och vi är därför glada att kunna erbjuda denna lösning både för våra elevers skull och våra lokala restauranger och caféer.” 

Tänk om detta hade varit Salas kommunalråd, Anders Wigelsbos (C) ord. Men det var det tyvärr inte, det var kommunalrådet i Köpings, Elizabeth Salomonsson (S), den 16 april.

Köpings kommun gör således som bland annat Linköping, Kalmar och Alingsås och inför hämtlunch för distansstuderande gymnasieelever i samarbetet med lokala restauranger. 

Vad föreslår styret i Sala? 

Alliansen i Sala har valt att avvakta med att låta krögarna erbjuda den möjligheten och erbjuder det från de egna kommunala köken i stället. Vad de väntar på vet vi inte, då de på nationell nivå skriker efter tidiga åtgärder. 

De går nu ut med att de vill stötta näringslivet genom att krögarna ska kunna erbjuda alkohol vid take away. Det vill säga leverera alkohol hem med maten. 

För gemene man kan förslaget verka som ett spännande och banbrytande förslag. Vi tror säkert att tanken är god, men anser att förslaget är alldeles för ogenomtänkt och processen troligen blir för lång för att ge verkan till de krögare som har kris nu. 

Förutom att det blir väldigt svårt och krångligt för både krögaren och handläggare på kommunen att hantera alkohollagens stränga och komplicerade krav kring serveringen vid catering, lägger de kommunens energi på helt fel saker. Innan kommunen kan göra undantag lär Alkohollagen i så fall skrivas om.

Vad kommer varje tillstånd kosta krögaren? För enligt lagen blir det ett tillstånd per beställning. Enligt Växjös förslag läggs ansvaret på att krögaren säkerställer att lagen efterlevs. Kommunen har i stort sett avskrivit sig ansvaret och godkänner alla microbeställningar löpande per mail. Praktiskt kan man tycka, men även ganska osäkert. Det är dessutom krögaren som kan bli av med sitt tillstånd vid granskning från Länsstyrelsen. Förslaget i Växjö är långt ifrån klart, det är redan anmält för granskning då det tydligt strider mot alkohollagen. Nacka har också nyligen infört detta och kommer troligen gå igenom samma process. 

Med tanke på att krögarna i dag inte bör ha närkontakt med kunder, särskilt inte de som sitter i karantän och Folkhälsomyndigheten efterfrågar fysisk distansering är förslaget i och med kraven på kontroll av den som köper och dricker alkoholen, svårt att ro i land och ökar troligen smittorisken. 

Utöver detta så finns det etiska aspekter att ta hänsyn till, då det tydligt framgått att familjer med alkoholproblem far extra illa under coronatider. Att då försöka kringgå andemeningen med eller bortse från lagar som kommit till för att öka folkhälsan, i en tid då sjukhuspersonalen går på knäna och antalet våldsbrott inom hushållen ökar, sänder en signal om dåligt ansvarstagande i en mycket svår tid. 

Salas Bästa föreslår i stället att Sala kommun ska göra som andra kommuner, det vill säga att skriva avtal med krögare som vill erbjuda gymnasieelever att köpa lunch och take away för 65-75 kronor. Det är där som det stora ekonomiska stödet finns och det skulle ge helt andra förutsättningar för restaurangerna att klara sig på riktigt. 

Eller för att uttrycka oss med Köpings kommunalråd egna ord: ”Syftet med satsningen är att ge gymnasieeleverna möjlighet att kunna äta en bra tillagad lunch och samtidigt stötta det lokala näringslivet.” Vi kunde inte ha sagt det bättre själva.

Kom igen nu Alliansen - satsa på näringslivet, på riktigt! 

Salas Bästas styrelse

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel