Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Så vill vi utveckla den södra kommundelen

Utvecklingen av Ransta är igång, men har bromsats upp politiskt. Alliansen vill vara lyhörda, och det har vi inget emot, en vi hade gärna sett att man lagt upp arbetet på ett annat sätt än att ställa sig på fotbromsen och inte följa gängse politisk hantering.

Salas södra delar mot Enköping/Stockholm och Västerås börjar bli allt mer eftertraktade och enligt Fastighetsnytts decemberutgåva så är det småhus som kommer vara det som efterfrågas mest de kommande tio åren. Småhusen lockar extra mycket nu, då allt fler människor ges möjlighet att jobba hemifrån och bredbandsutvecklingen tagit fart. Pandemin har även fått lägenheterna att kännas som små fängelser i de större städerna. Därför har småhuspriser redan nu gått upp. ”Stadsborna vill flytta hem till landet”.

I detta läge anser vi att det smartaste vi kan göra är att göra klart detaljplaner så att vi får en markreserv, samtidigt som vi gör en försäljningsplan över de markområden som vi vill utveckla och gärna i samarbete med de lokala aktörerna.

Vi måste få igång tillväxten igen för att klara de kommande årens kostnader för skola och vård och omsorg. Vi menar att man redan i Översiktsplanen (ÖP) ska dela in kommunen i olika potentiella tillväxtområden. Inte stirra sig blind på ett bostadsområde i en skogsglänta i Ransta, utan titta på hela södra Salas utvecklingspotential. Där vi ritar upp en möjlig utveckling för både kommande skolbehov, infrastruktur, bostäder, naturmiljöer och industri och handel.

Varmsätra, Tärna, Kumla, Ransta och Kila har alla sina olika förutsättningar, men om man tittar på helheten så blir det lättare att se var skolor behöver byggas ut, äldreboenden kan etableras, småhusområden kan byggas och var handel och industri passar bäst samt vilka naturområden som behöver skyddas. De gamla kommungränserna kan vara ett sätt att jobba med, då det även finns historik och traditioner som gör att tillhörigheten accepteras. Den norra och västra kommundelen har också stor potential och borde hanteras på samma sätt.

Så vårt förslag är att fokusera på att planera kommundelsvis i ÖP och få till markreserver, för flyttbussarna har bytts mot elbil och de går ut från stan. Vi måste inte bara titta på vad vi har, vi måste även titta på vad vi vill ha och börja tänka framåt. Utan framtidsvisioner blir det i stället en skjuta från höften-planering. Det brukar bara bli dyrt i längden för alla.

Magnus Eriksson (SBä), gruppledare kommunfullmäktige

Hanna Westman (SBä), ledamot kommunstyrelsen

Daniel Ahlin (SBä), ledamot bygg och miljönämnden

Marcus Andersson (SBä), ersättare kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel