Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Sala kommun behöver förbättra sitt arbete med hemlösa

Det har varit hårda ord kastade hit och dit mellan övriga partier gällande de hemlösa i Sala. Men sanningen är den att Sala kommun behöver förbättra sitt arbete med hemlösa. Sala kommun var en av de 25 procent av Sveriges kommuner som hade flest hemlösa vid senaste mätningen. Det fanns 68 stycken vistandes i Sala kommun per 10 000 invånare, enligt Socialstyrelsen. Tittar man på ”Öppna jämförelser 2019” ser man att det finns stor utvecklingspotential, både när det gäller samordning med andra enheter och föreningar, utbildningsinsatser för personalen och övergripande plan för att motverka hemlöshet. Även jag har blivit kontaktad av personer som i dag lever utan bostad, som har haft ett helvete och haft problem att få hjälp. En del av dem har fått hjälp av ideella och privata initiativ för att klara första hyran, när de nekats hjälp av olika anledningar.

Att det råder bostadsbrist i Sala vet vi. Men att vara hemlös är annat än att vara bostadslös. Att vara ung och behöva bo kvar hemma längre är att vara bostadslös, och kan också vara enormt drygt och en annan fråga som vi måste jobba med. Men att vara hemlös innebär en utsatthet, där du inte vet var du ska bo från dag till dag. Där du kan bli utan ställe att sova och råka ut för våld och i vissa fall kan hamna i desperation som leder till utsatthet i människohandel eller narkotikaberoende för att orka med vardagen.

I Västerås stad ska Individ- och familjenämnden göra enorma besparingar. De skär just nu ner inom dessa områden. De drar ner både motivationsboenden och härbärgen och minskar hjälpen till utsatta barn och kvinnor, vilket är riktigt illa. I Sala finns det inget härbärge alls, stödboenden har avvecklats och vi har försökt att få igång motivationsboenden under flera år, men inte riktigt lyckats.

Vi i Salas Bästa har lämnat in en motion där vi nu föreslår att vi tar tag i detta och startar en Silvermission tillsammans med våra sociala föreningar och de företag som vill hjälpa till. Vi kan allokera gemensamma resurser för att hjälpas åt.

Vi föreslår att kommunen ökar samverkan med andra aktörer, ger kompetensutveckling och gör en övergripande plan. Intresset var stort från föreningarna tidigare, men de blev nekade stöd då kommunen skulle ha eget stödboende. Nu är dessa nedlagda, då vi fått minskade statsstöd.

För att bygga ett hållbart samhälle behöver vi säkerställa att de mest utsatta får tak över huvudet. Det är grunden till att vi betalar skatt. Ju mer vi struntar i de mest utsatta desto mer ökar utanförskapet, trångboddheten, kriminaliteten och våldsbrotten. Samhällets klyftor växer för varje dag som går nu och de kommer öka när lågkonjunkturen kommer, och det blir ännu svårare att få arbete för de som redan i dag har svårt. I Sala kommun har vi 10,7 anmälda våldsbrott per 1000 invånare. Vi är även här bland de 25 procent sämsta kommunerna.

Att staten inte ger tillräckligt med stöd till kommunerna ger oss ännu större utmaningar. Men det ger oss inte rätten att strunta i de som behöver mest hjälp.

Låt oss lägga våra politiska plakat åt sidan och arbeta lösningsfokuserat för att säkerställa att alla i Sala har tak över huvudet och mat för dagen!

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel