Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Sala kommun behöver investeringar, men kan inte ta alla investeringar i egen regi

Salas Bästa har fört fram idéer sedan partiet startades på hur Sala kommun ska kunna förbättra sin ekonomi samtidigt som vi får till en snabbare utveckling som ger fler skattebetalare. Oavsett partifärg har andra kommuner välkomnat investerare i andra kommuner, men i Sala har det under lång tid varit totalt motstånd. Etableringsarbetet har hamnat på efterkälke genom att verksamhetsgrenar inte kommit överens och ledningen inte varit tillräckligt tydlig. De som har investerat här har dessutom mötts av kalla handen när bygget är klart. Lösningsfokuset innefattar inte hur vi kan finna win-winlösningar.

Sala kommun behöver nu investeringar för att både få igång arbetsmarknaden efter pandemin, men också för att få till ett starkare skatteunderlag genom att öka bostadsbyggandet, för att ha råd med den välfärd som behövs. Problemet är att i Sala har man valt att göra alla investeringar i egen regi och trots att man nu slår i taket vill man hellre skjuta upp behövliga investeringar i stället för att ändra strategi. Det håller inte i längden och motverkar ekonomisk tillväxt.

I Salas Bästas budget som vi lade fram i oktober pekade vi på den låga självfinansieringsgrad som kommunen nu har. Det var innan pandemin. Många trodde då att kommunen skulle kunna låna hur mycket som helst i evigheter. Men så fungerar det inte, därför behöver näringslivet och Sala kommun samverka för att hitta långsiktiga lösningar.

En anledning är för att man anser att kostnaden är för dyr för att hyra i stället för att äga själv. Men alla investeringar som genomförs måste underhållas och ökar driftskostnaderna. Dessutom är det klarlagt att det oftast är betydligt dyrare för kommuner att bygga än för näringslivet, då inköpen oftast blir dyrare, då avtalshantering generellt inte är kommuners starkaste sida. Skolan är ett praktexempel på det. Här har kommunen storsatsat med att bygga flera nya skolbyggnader i egen regi. Det innebär nu att skolan fått rejält ökade driftskostnader, som tas från verksamheterna vilket i sig ger nedskärningar.

Nu när lågkonjunkturen kommer att vara värre än någonsin, kommer kommuner i ännu större grad konkurrera om de investerare som fortfarande kan och vill investera i Sverige. Vi behöver därför ändra Sala kommuns strategi och aktivt arbeta för att få dem att våga satsa i vår kommun. Utgångsläget är tuffare nu, men minst lika aktuellt i år som tidigare år. Investeringar ger även arbetstillfällen till lokala och regionala aktörer. Investera i framtiden!

Hanna Westman (SBä), ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel