Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Sala kommun behöver ständiga förbättringar

Bland anmälningsärenden till kommunstyrelsens ledningsutskott hittade jag SKRs kommunkompassen. Det är en analys av vad kommunen behöver arbeta med för att få till ett bättre styre, processer och effektivitet i kommunen.

Analysen var klockren. Den redovisar att Sala kommun saknar politisk målsättning, strategi för att nå dit och uppföljning på både vad brukarundersökningar visar och att det inte räcker med att ha medarbetarundersökningar vart tredje år.

Kommunen saknar helt enkelt ett systematiskt kvalitetsarbete inom de flesta områden, men framförallt i den övergripande ledningen. Skolan har påbörjat ett kvalitetsarbete under 2019 och jag hoppas det kan ge skruv. Vård och omsorg har tidigare arbetat med att ta fram ledningssystem. Redan 2011 ville Salas Bästa att Sala kommun skulle bli ISO-certifierad enligt ISO 9001 och gärna ISO 14000. Fördelen med det är att ledningen får bra verktyg för att ständigt förbättra verksamheten. Många företag, både mindre och större internationella företag, har i dag och kräver att den verksamhet som levererar till dem ska vara ISO-certifierade. Det handlar både om att säkerställa att man har fungerande kvalitetskontroll och nu i nya ISO att det finns en tydlig ledning och tydliga processer som leder fram till god lönsamhet och bra kvalitet till kunderna. Inget får lämnas åt slumpen.

När vi föreslog att kommunen skulle börja arbeta med detta 2011 var svaret från styret och Alliansen att det bara var krångliga papper som ingen tittade på. Visst kan en ISO-certifiering anses vara onödig, särskilt om den inte kommer användas. Men de företag som gjort och gör dessa vet också att det finns en tanke med det. Mycket av det som i dag ses som vardagligt arbete är troligen något som systematiserats av något som gjorts bra förut därför att man systematiserar arbetet. Det man gör är att man etablerar ett tankesätt och strukturer för hur idéer och förbättringar kan tas tillvara. Det är väl dags att damma av förslaget om ISO-certifiering igen och se om kommunen nu kommit ifatt tänket. SKR har i alla fall exakt samma tänk som oss nu. Det är ett stort steg i rätt riktning.

Vi hoppas att den nya kommunchefen och Alliansstyret kan ta till sig de förbättringsförslag som lagts fram och att även övriga politiker får ta del av en redovisning av vad man kommer att göra med informationen.

Vi kommer att tjata vidare!

Hanna Westman (SBä), ordförande Salas Bästa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel