Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Skjut inte problemet på framtiden

 
Träden vid Gröna gången
Visa alla artiklar

I frågan om Gröna gången så är det helt klart så att det är ett känsligt ämne som styret helst vill ska ”avverkas” så fort som möjligt.

Det har tjatats rejält om att det är sekretess ur säkerhetssynpunkt gällande denna fråga. Alla sekretesshandlingar läses vid sittande bord vilket gör att stor tillit ofta lämnas till de som lägger fram dem, då tiden för att sätta sig in i underlaget är vanligtvis fem minuter, efter en kortare föredragning.

Nu vet dock de flesta i Sala redan om att dammvallen i Sala behöver åtgärdas och att om den brister så kan det utgöra ett säkerhetshot. Något som kommunalrådet framhäver som största anledning.

Erik Thorsell och Liberalerna och Moderaterna skjuter vilt i luften i sina insändare, då ingen som ifrågasatt kommunalrådet och Alliansens hållning har sagt att vallen INTE ska åtgärdas.

De flertalet undersökningar som det hänvisas till har till viss del dessutom skrivits fram av de som i dag ifrågasätter tillvägagångssättet. Det är med andra ord inte ”populister” som ifrågasätter detta, utan de som tidigare deltagit i utredningarna. Något som vi respekterar och även lyssnar till.

Erik Thorsell lyfter även i sin insändare fram att gamla träds rötter ruttnar efter 70-100 år. Det är också något som händer när träd tas ner och rötter lämnas kvar. Skillnaden är att de ruttnar fortare. Det är oftast därför som man väljer att ta ner ett visst antal träd i taget, utifrån olika storlek, i stället för att ta ned ALLA träd samtidigt, i en skötselplan.

När frågan tidigare ställdes till den expert som valt tillvägagångssätt bekräftade även densamme att de rötter som nu kommer ruttna kommer att skapa läckor i vallen. Hittills har man sett detta uppstå där tidigare träd tagits ner. De går då in och täcker igen dessa läckor manuellt. De har tittat på hur de löst det vid andra vallar.  Dessa vallar är dock inte byggda under samma årtionde eller sekel för den delen. Salas dammvallar är unika och väldigt gamla och håller också ihop mycket på grund av ett tätt rotsystem. Om det systemet ruttnar finns stor risk att det blir många läckor samtidigt om man tar ner allt samtidigt, enligt de expert som arbetat med vallen i årtionden.

När Salas Bästa slogs för att Måns Ols stugförening skulle få bygga om sina sommarställen för något år sedan, sade dåvarande kommunalråd att det var för farligt och ordförande i bygg och miljö jobbade hårt med att stoppa bygglov. Länsstyrelsen var också emot. Man fick INTE göra åverkan på dammvallen. Inte ens bygga plasttak 50 meter därifrån. Den gången tog de ett snabbt beslut om att krångla till detaljplanen mot sommargästernas stora förtret, så att husen inte gick att försäkra, vilket ledde till att specialbeslut fick tas i efterhand för att lösa det hela.

De som oftast gör denna fråga till en politisk fråga är de styrande och framförallt kommunalråden. De vill helst inte prata om detta alls, då det kräver stora insatser och handlar om personligt risktagande.

Den här gången gör dock kommunalrådet tvärtom och stor åverkan på dammvallen påskyndas för att fullfölja ett upphandlat tjänstepersonsbeslut, för att inte behöva ta ansvar för om vallen brister eller behöva behandla en fråga politiskt där upphandlingen redan var klar före startbesked.

Det är inte förrän dammvallen är helt säker som vi kan börja bygga ut de vackra platser runt dammarna som finns till sjönära boende eller utveckla Måns Ols, bygga ut skolor på säkra platser för att få ökad integration och bli av med denna långdragna våta filt, som stoppat mycket utveckling i Sala under mer än 30 år.

Problemet är inte att man sätter igång säkerhetsarbetet, utan att de ännu en gång tar ett snabbt beslut på egen kammare för att skjuta fram problemet, i stället för att lyssna till de som vill göra det ordentligt och föreslår andra tillvägagångssätt.

Vi ser hellre att man både tar den ekonomiska bördan som kan uppstå i etapper och gör arbetet i etapper, utifrån riskbedömningen och behoven samt förstärker dammvallen där det är mest kritiskt först. Detta har vi även föreslagit både på interna möten, i vår budget 2020 och i en motion i januari.

För att inte skjuta upp problemet till kommande generationer.

Salas Bästa styrelse

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel