Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Skövla inte Gröna gången!

 
Träden vid Gröna gången
Visa alla artiklar

Sala stad är Sala kommuns hjärta och stadens struktur har i hög grad byggts upp kring gruvans vattensystem. Ekeby dammars, Stadsparkens och Gröna gångens betydelse för Salas charm och innersta själ går inte att överskatta, samtidigt som de gemensamt bildar en av stadens gröna lungor. Den gröna lungan har en positiv inverkan på Salabornas välbefinnande och hjälper till att motverka stress.

Gröna gången är unik och hur den hanteras nu har påverkan på Salas attraktivitet framöver. Vi vill att även våra barn och kommande generationer ska kunna växa upp och uppleva det mysiga med Sala, en känsla som medvetet eller undermedvetet i framtiden påverkar våra ungdomar att efter högre studier ta beslutet att återvända till Sala och bilda familj.

Salas Bästa är stora motståndare till kommunens tänk om att skövla dammvallarna. Tänk er en härlig promenad längs med Mellandammen eller Långforsen och att det saknas träd? ”Nämen”, säger Salabon, ”så kan det väl inte få gå till”? Jo, men så har det faktiskt redan gått till i vår stad.

Skräckexempel finns att beskåda efter kommunens skövling vid den förr så sköna pelargången vid Olof Jons-dammen. Charmen och mysighetsfaktorn försvinner omedelbart samtidigt som det tar lång tid att återvinna något av denna charm, kanske 30-40 år?

Vi vill givetvis nå en säker lösning av dammvallsfrågan och därför har Salas Bästa i olika sammanhang lyft tankar kring hur vi kan säkra upp vallen. Vår idé bygger på att fylla upp de branta slänterna nedom vallen med tunga fyllnadsmassor, och därigenom blir dammvallen bredare och slänten får en flackare lutning än vad den har i dag.

Om vi genomför vårt förslag så blir det ju praktiskt taget omöjligt för vattnet att tränga igenom barriären. Om till exempel ett större träd i den äldre 500-åriga dammvallen dör och rotsystemet gör så att den gamla dammvallens motstånd kraftigt försvagas, och ett hundraårsskyfall utan förvarning samtidigt drabbar Sala (maximal otur), så står det en ny dubbelt så tjock dammvall bakom den gamla vallen och tar ”smällen”.

Givetvis kan detta kombineras med kloka förslag från Måns Ols-sällskapet om att titta på försiktighetsåtgärder på andra ställen som avtappar och avleder vattnet vid ett genombrott av den äldre dammvallen.

Vi måste nu samla alla goda och kloka krafter för att få fram ett så konstruktivt och smart förslag som möjligt som både kan bevara Gröna gången ”grön” och samtidigt säkerställa vallens funktion.

Hur svårt kan det vara?

Marcus Andersson, Salas Bästa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel