Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Skyddsutrustning behövs även i hemtjänsten och barnomsorg

Samsynen är stor i det mesta arbetet både politiskt och inom verksamheterna under rådande Coronakris. Kommunen följer de direktiv som kommer från statens myndigheter och kommunledningen jobbar utifrån de krisledningsprocesser som finns. Kommunen tog ett snabbt beslut om att stänga äldreboendena, samma dag som rekommendationen kom. Vi väntande inte med att det skulle bli ett förbud som många andra gjort. Kommunen hade också pandemiplaner klara att rulla ut inom äldreomsorgen. 

Kommunens näringslivskontor och ledning har också arbetat aktivt tillsammans med näringslivet för att få fram så mycket stöd som möjligt för att våra företag ska klara sig. Detta arbete sker löpande i nära samverkan och vi hoppas att det stärker våra förutsättningar till en bra företagsklimatutveckling även efter Corona. 

Nu har även stödåtgärder till kultur- och idrottsföreningarna tagits fram vilket kommer hjälpa alla de föreningar som nu fått total stopp. 

Skolans ledning och organisation följer också statens rekommendationer löpande och har gjort ett hästjobb med att få fram möjlig undervisning om skollokaler stängs. Eleverna arbetar på nya sätt och ska kunna delta även om de är hemma i karantän. 

Hemtjänsten har dock glömts bort till viss del i arbetet med att skydda de äldre, ur ett statligt perspektiv.

Kommunen har dock egna hårda restriktioner och jobbar utifrån de rekommendationer som kommer från staten. ”Endast friska ska besöka friska”. Problemet inom hemtjänsten är dock att många som har hemtjänst är kroniskt sjuka och personal som besöker dem kan ibland vara många olika, flera gånger under dagen. 

Ingen inom hemtjänsten har testats, då regionen inte anser att resurserna räcker till. Detta anser vi är en rejäl tankevurpa från regionalt och statligt håll.  

Om man kan säkerställa att de som dagligen arbetar med dessa grupper både på äldreboenden och inom hemtjänsten inte är smittbärare lär smittan hållas nere i första ledet, i stället för i sista ledet då de redan är sjuka.

En annan grupp som totalt saknar skyddsutrustning och jobbar nära smittspridande små hjärtan är personalen inom barnomsorgen. Denna grupp har i dag inte ens arbetskläder, vilket i dessa dagar hade varit väldigt bra att ha för att minska risken att smittan tas med hem. Här föreslår vi att barnomsorgen nu måste få arbetskläder precis som hemtjänsten har och att detta inte är beroende på vilken rektor man har. Det framgår även i vår motion som skrevs innan Coronakrisen. 

Inom flera andra länder som nu uppvisar en bromsning av antalet fall, så har man fokuserat på att testa betydligt fler än i Sverige. Vi har därför ställt frågan till kommunalrådet och ordförande i vård och omsorg. Både gällande hur det går med möjligheten att fler ska kunna testas och gällande skyddsutrustning till de som arbetar inom hemtjänsten. 

Svaret var tydligt från kommunalrådet som nu tagit frågan vidare till regeringen. Fler behöver testas för att skydda både personal och de som är i behov av hjälp. Nationella insatser görs för att fler ska kunna testas. Vi hoppas att det innebär att fler inom hemtjänsten kan testas innan de gör besök och att även de får samma skyddsutrustning då de besöker svårt kroniskt sjuka personer. 

Hur denna kris kommer drabba vår kommun är det ingen som vet i slutändan. Var vi väljer att lägga resurserna kommer troligen vara avgörande för hur vi kommer kunna handskas med konsekvenserna som kommer i form av ökad fattigdom, fler arbetslösa, fler bostadslösa och hemlösa. 

Vi vill därför också att vi redan nu inför ett tak över huvudgaranti, och aktivt arbetar med att få fram processer och utbildning inom socialtjänsten gällande hemlöshet, för att stå beredda när smittan inte längre är problemet utan problemen kommer i ökad efterfrågan av hjälp från socialtjänsten. 

Vi behöver också arbeta vidare med att få fram fler bostäder och ställer oss positiva till att Mamre nu har ett startat BoKlok-projekt. Vi tror att efterfrågan kommer att öka efter bostad på landsbygden, då detta troligen blivit en rejäl tankeställare för alla som bor allt mer trångbott i städer och att det nu visat sig fungera väldigt bra med att människor jobbar på distans. 

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel