Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Skyll inte städkostnaden på lokala företagare

Städningen i kommunen behöver kvalitetssäkras, men skyll inte kostnadsökningen på de lokala företagarna!

I en debattartikel från Socialdemokraterna fortsätter de envisas med att påstå att de lokala företagarna inte håller måttet och att allt blir bra, bara det sköts av kommunens verksamhet. När de lade fram sin motion 2017, som de hänvisar till, var Salas Bästa för att kommunen skulle utreda hur städningen i kommunen kunde bli mer kostnadseffektiv och framförallt kvalitetssäkras. Vi drev denna fråga internt, därför att vi också fick höra att varken de lokala företagarna, verksamheterna eller de som städade var nöjda. Priset hade pressats ner, genom att de som vann upphandlingen skulle göra jobbet på betydligt färre timmar. Det blev ohållbart för både företag och de som städar och verksamheterna.

Att det nu blivit en kostnadsökning för städningen beror bland annat på hur avtalen upphandlats och att städningen nu avropas, vilket innebär att verksamheterna har större möjligheter att välja vad som ska prioriteras högst. Det tycker vi är bra. Men de senaste kostnadsökningarna beror främst på att kommunen endast kunnat förlänga de avtal som fanns och inte gjort nya upphandlingar, på grund av att upphandlingsenheten ligger efter.

Att vi inte lyckades förstärka upphandlingsenheten tidigare än vi gjorde är ett misslyckande, något som givit många dåliga konsekvenser under året och som måste prioriteras för att få en effektivare verksamhet totalt i hela kommunen. Upphandlingsverksamheten är vital för att övrig verksamhet ska fungera.

Socialdemokraternas förslag att kommunen borde försöka få till mer samverkan med fler kommuner runt upphandling ställer vi oss positiva till. Vi tror dock att det behövs både en stark intern verksamhet med lokal förankring och ett samverkansnät med fler kommuner för att minska trycket.

Vill man ha kvalitativ städning lär man betala för det, oavsett vem som utför uppdraget! Därför blir det fel att säga att privata utförare är sämre på att städa än om det sker i kommunal verksamhet. Kommunen måste säkerställa att det finns rätt underlag till upphandling och tillräckligt med upphandlare för att få till bra avtal, i tid. Då kan man också säkerställa om kommunen kan erbjuda samma kvalitet i egen regi till en lägre kostnad eller inte.

Socialdemokraterna väljer också att se det som att vi gör styret än mer osäkert genom att gå ur samarbetet. Vi tror dock att även Socialdemokraterna får rösta på Alliansens förslag, om det är det som krävs, för ett "tryggt" styre. Ni var ju rörande överens i Åkrafrågan.

Salas Bästas arbetsutskott, Hanna Westman, Marcus Andersson, Magnus Eriksson, Ralf Träskman, Per Larsson och Daniel Ahlin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel