Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vad ska skolverksamheten skära ner på, Hemström (L)?

Undrar hur många gånger man kan få in ordet populist i en text? Oavsett så blir det väldigt tydligt att Liberalernas gruppledare och vice ordförande i skolnämnden, Mårten Hemström, inte tål kritik och har tappat de flesta sakliga argumenten.

Han verkar tyvärr heller inte förstå hur budgeten fungerar. Men det förklarar ju också hur han kan påstå att det är ansvarsfullt att lägga enorma besparingar på lagstadgad verksamhet och icke ansvarsfullt att prioritera skolan?

Att säga att skolan får mindre pengar om Kulturskolan flyttas blir ju tokigt därför att det är ett nollsummespel. Det är en verksamhetsflytt. Det är ungefär som att säga att skolan får mer pengar därför att vuxnas lärande flyttas till skolan. Skolnämndens ram blir större, då den innehåller fler verksamheter.

Det man måste göra för att inte blanda päron och äpplen är att räkna ut vad skolnämndens verksamheter har fått att leva på och hur deras verksamhetskostnader ser ut i dag. Jämför man Liberalernas budget så skiljer det en miljon kronor mellan vad skolnämndens verksamheter måste spara, för att klara nuvarande verksamheter i jämförelse med Socialdemokraternas budget. Däremot så går det inte att spara på Kulturskolan för att nå en budget i balans inom skolan, då Kulturskolan flyttats.

Oavsett så är det helt värdelöst för våra barn att alla partier som lagt dessa besparingar inte förstått hur illa detta drabbar barnen.

Under tisdagen skulle skolnämnden haft ett möte för att diskutera vilka åtgärder som skolförvaltningen och rektorer måste genomföra för att spara 21 miljoner på sex månader. Mötet blev dock inställt med hänvisning till corona. Det innebär att åtgärder skjuts fram till nästa möte. Man kan tycka att verksamheten borde ha lyckats få fram ett digitalt möte, med tanke på att de lyckats ha det i kommunstyrelsen. Men det kan också bero på att de kan ha kort med folk, då fler sitter i karantän och smittspridningen ökar.

För min del får de gärna skjuta upp alla föreslagna besparingsåtgärder, då jag anser att skolans ram är totalt orimlig och den åtgärdslista som tagits fram kommer att förstöra skolan i Sala för lång tid framöver. Jag ser hellre att kommunen tar en reviderad budget i mars och skjuter till det förfogande som kommunstyrelsen fått för att klara de första månaderna.

Om inget görs så kommer skolnämnden att hamna i ett rejält underskott 2021 eller så kommer så stora åtgärder genomföras att folk börjar flytta härifrån.

Att prioritera skolan före annan verksamhet är inte populistiskt i min värld, utan sunt förnuft.

Jag ser fram emot konsekvensbeskrivningarna för alla de åtgärder som nu måste genomföras och jag kommer att vara väldigt tydlig med vad det är Mårten och co sysslar med till allmänheten.

Jag frågar mig också om Mårten Hemström och styret och övriga partier som ska skära 21 miljoner på sex mån har några egna förslag på vad som ska tas bort, om de nu inte väljer att ta beslut utifrån rektorer och förvaltningens föreslagna lista som ingen ville använda när jag ställde frågan i fullmäktige?

Hanna Westman (SBä), oppositionsledare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel