Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Varför cementera en segregation när man kan bygga bort den

 
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna har nu tagit ställning i frågan om Åkraskolan. Nu får inte Centerpartiet och Moderaterna majoritet i kommunstyrelsen för att bygga en ny stor skola för 600 elever på Åkra och lägga ner Lärkbacksskolan, som var deras lösning på integrationsfrågan.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill hellre bygga en skola på 450 elever på Åkra som fylls upp med elever från närområdet. Det innebär att Åkraskolan inom kort kan ha 100% utlandsfödda istället för dagens 60%. Man väljer alltså att bortse från att Åkraskolan redan idag har stora bekymmer med att rekrytera behöriga lärare och att rektorn och ett tiotal lärare sa upp sig i somras, på grund av att de inte har tillräckligt med resurser för att klara de barn som behöver språkstöd och särskilt stöd.

Eleverna på Åkraskolan får fortsatt inte mer stöd de kommande åren, för i budgetförslagen som lagts tidigare i år räcker inte pengarna till satsningar! Så om Åkraskolan ska få en kulturinriktning krävs mer pengar i budgeten framöver. I annat fall måste de lägga ner Kulturskolan helt, som vänder sig till alla elever i Sala, och troligen lägga ner ytterskolor för att klara ökade påfrestningar.

Om det ska satsas inom preliminärt tilldelad ram 2020, måste antingen nämnden ta beslut om att skära ner på personal centralt i Sala eller öka barngruppsstorlekar inom förskolan/fritids. En förskola som redan idag har för lång kö, då det saknas fyra avdelningar.

Salas Bästa vill i stället bygga ny skola på Mamre och få draghjälp i bostadsbyggande på den norra sidan av järnvägen, för att få fler skattebetalare. Sen behövs det både ny simhall och nya skollokaler till Lärkbacksskolan, därför vill vi bygga det som ett projekt, där vi försöker få privata investerare och inte överbelånar kommunen kommande år.

På Mamre kan Kulturskolan och Mamreskolan ha nära samarbete med Camelonterna och Aguélimuseet och kulturprofil, och på Lärkan kan vi ha idrottsprofil och samarbete med idrottsföreningar. Valla får 120 nya platser år 2020 med en egen profil, Åkrabarnen får då tre skolor att välja på istället för bara en. Det skulle ge en bättre frivillig integration än att vi lägger ner och bygger stort, eller bygger in segregationen på Åkra.

Vi vill påbörja bygget av fyra nya förskoleavdelningar på Åkra för att få bort köer. Det finns privata intressenter redan som saknar mark. Vi vill bygga ny skola på Mamre som står klar 2023 och simhall/skola som står klar 2025. Vi är också beredda på att fördela mer pengar till Åkra i budgeten 2020.

Hanna Westman, Salas Bästa, avgående ordförande skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel