Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Värna om Tärna

Svar på Moderaternas debattartikel om Tärna folkhögskola.

I en insändare från de regionala Moderaterna anser de att Tärna Folkhögskola lägger pengar på fel saker, exempelvis yoga, och de menar att regionens skattepengar borde gå till vården. Men redan där kan man ifrågasätta om de läst på innan de uttalar sig? Tärnas kurser finansieras av Folkbildningsrådet, det vill säga staten, inte Region Västmanland.

Ett av folkbildningsuppdragen från regeringen är att främja folkhälsan. Vattengymnastik, yoga och annan friskvård är exempel på sådana kurser. Kurserna är inte heller gratis.

Undervisningen är avgiftsfri, det är alltså Folkbildningsrådet som ger skolan medel för dem, men mat och eventuell logi bekostar deltagarna själva. De pengarna går således in på Region Västmanlands konto eftersom att regionen äger skolan och dess fastigheter. Det blir med andra ord mindre intäkter till regionen och sjukvården med Moderaternas förslag.

Skolan betalar mat, boende och fastighetshyra på marknadsmässig nivå till regionen. Det gör de för att en skattefinansierad verksamhet inte ska konkurrera med privata aktörer.

Tärna tillför extra möjligheter för den lokala befolkningen och kan även vara ett stöd till det lokala näringslivet, då de erbjuder folkhälsofrämjande möjligheter även till lokalbefolkningen på landsbygden. Kumlaborna har sedan längre tillbaka i tiden utnyttjat Tärnas idrottshall, matsal och simbassäng.

Vattengympan är självfinansierad då deltagarna betalar en terminsavgift som går till underhållet och rening av bassängen. Bassängen har Tärna folkhögskola haft på skolan sedan 30-talet och där utbildar de bland annat vattengymnastikledare. De erbjuder dessutom kommunen möjlighet att bedriva simundervisning där, nu när simhall saknas, och ger även Sala Simsällskap möjlighet att träna.

Folkbildningen har varit fri och frivillig sedan 1800-talet.

Dessutom är det den regionala kultur- och folkbildningsnämnden som beslutat vilka inriktningar de ska ha på skolan och det är friskvård, film och skådespeleri. Röstade de regionala Moderaterna nej till det?

Salas Bästa är inte aktiva regionalt, men vi värnar om det lokala näringslivet och vi värnar om de lokala regionala satsningar som finns i Sala kommun.

Tärna Folkhögskola är en stor tillgång för våra kommuninvånare, som borde utnyttjas mer. Vi ser gärna att kommunen och Tärna Folkhögskola har ännu mer samarbeten i framtiden för att ge medborgarna bra service och bättre folkhälsa.

Förskola på området kan vara ett alternativ som gynnar både Kumlabor och elever på skolan. Tittar man på Salabornas folkhälsa hade 18% av invånarna fetma, enligt Folkhälsomyndighetens undersökning "Folkhälsa på lika villkor" 2017, och det är ännu värre regionalt där västmanlänningarna låg på 22%. Att arbeta mer med förebyggande insatser sänker kostnaden för vården och att satsa på Tärna ger mer samordningsvinster mellan kommunen och regionen. Så värna om Tärna!

Hanna Westman (SBä), ordförande

Magnus Eriksson (SBä), gruppledare kommunfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel