Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vi lovar att ta ansvar även i opposition

 
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

Matilda Molander tolkar i sin ledare den 3 oktober att Salas Bästa utträde ur Allians för Sala innebär att vi vill slippa ansvar. Det kan med all sannolikhet finnas många som tolkar det så i ett läge då kommunen är i kris. Från våra forna samarbetspartners är det också lätt att säga att man tar ansvar om man stannar på sin soldatpost och ger sig eller fogar sig efter vad de största partierna vill. Man är lojal.

Frågan är dock om man tar större ansvar om man sitter kvar vid makten och går emot det man tror på? Att jämka betyder att man får något tillbaka i en förhandling. Vi var också tre partier av fem som inte ville ha en stor skola på Åkra, så om alla vore jämlika partners hade majoriteten i Allians för Sala lagt fram ett annat förslag.

För oss var det en viktig fråga som påverkar Salas framtid de kommande 50 åren och ger kommunen en skuld på 300-400 miljoner kronor. Om man ska ha en gemensam budget är det bra om man är överens om den. Vi har också länge arbetat för att Mamreområdet ska bebyggas och lovat en skola där under vår valrörelse. Vår essens i partiet handlar om att få till tillväxt för att inte bli en avvecklingskommun med för få i arbetsför ålder. Vi välkomnar nya skattebetalare, investerare och entreprenörer som kan vara med och bygga ut vår välfärd så vi kan ta hand om de som behöver hjälp. Därför ville vi ha ett tillväxtmål 2010 att arbeta mot och fick igenom det. Om vi inte arbetar för fler intäkter till kommunen blir kostnaderna för höga. Det är också viktigt att bygga en socialt hållbar kommun och titta på hur andra kommuner löst segregationen i skolor för att inte göra samma misstag.

Om ansvar är att sitta kvar och vara tyst och foga sig så har vi gjort det också i sju av tio år, och försökt att påverka inom samarbetet. I medgång och motgång med olika samarbetspartners. Men vi har även lämnat uppdrag när partiet känt att vi måste säga ifrån och stå upp för det vi vill och drivit aktiv opposition. Att besitta poster är viktigt, men inte viktigare än att kunna stå för sin politik. Om vi säger att detta är den sista droppen och en så pass viktig fråga att vi går, och de säger "gå", då går vi. Vi har sagt det två gånger under tio år och gått två gånger.

En sak kan vi lova, vi kommer även ta ansvar i opposition. Skillnaden nu är att vi kan lägga fram förslag som också väljarna kan se och även rösta på andra partiers förslag som vi tycker är bra. Våra förslag stoppas inte i byrålådan, de kommer att synas och höras. Vi får helt enkelt bevisa för Molander och alla andra tveksamma att vi inte kastat in handduken, utan helt enkelt står upp för det vi tror på och kommer att ta ansvar för att Sala kommer på fötter igen.

Hanna Westman (SBä), ordförande skolnämnden

Marcus Andersson (SBä), förhandlare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel