Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vi strävar efter att hitta lösningar

Då var det återigen dags för oss politiker att prioritera i den kommunala budgeten. I år, precis som tidigare år, lägger Salas Bästa fram ett förslag som utgår ifrån de behov som finns i kommunen enligt den statistik som finns från olika undersökningar som kommunen besvarar årligen. Det finns många indikatorer som visar åt vilket håll det barkar. Vi strävar efter att hitta lösningar på problemområden utifrån fakta, inte ideologi eller känslor. 

I årets förslag har vi utgått från den vision och de målområden som kommunen äntligen fick till under 2021 och vi efterfrågat sedan 2013. Genom att ha en gemensam politisk vision blir det lättare för kommunens verksamheter att planera långsiktigt och ta bättre beslut och följa upp om vi är på rätt väg.

Salas Bästa har utgått från ledningsutskottets förslag, som lades fram av styrande Alliansen, och godtog för första gången i mannaminne samma fördelning. Detta eftersom att vi kan se är att ramarna har en bra fördelning som påminner mycket om den vi lade förra året, där det finns möjligheter för verksamheterna att få fokusera på att bli bättre, i stället för att skära ner och försämra och i slutändan troligen kosta mer. Därtill går vi också in med egna konkreta förslag inom ramarna, där vi sett behov att förbättra, förtydliga och konkretisera - för att gå från ord till handling! 

► Anpassa organisationen utifrån den vision vi har och tydliggör vad som förväntas utifrån den värdegrund som är antagen.

► Förstärk avtalshanteringsfunktion med specialistkompetens för upphandling och uppföljning. Här kan Sala kommun lära av näringslivet och andra kommuner där man genom en avtalshanteringsfunktion både kan göra stora besparingar på nya avtal och säkerställa att kommunen får skälig kompensation när motparten inte levererar enligt sina åtaganden.

► Decentralisera fastighetsenheten och köken, vi vill ha mer spetskompetens i beställarorganisationen och låta utförarorganisationerna och ”fotfolket” få mer påverkan i sitt dagliga arbete.

► Förstärk näringslivsarbetet både med Handlingskraft Sala, aktivt etableringsarbete och markreserver för nya handelsområden samt genom att möjliggöra för de lokala företagen att delta i upphandlingar och vara med och utveckla kommunen! Detta ger möjlighet till ökat antal arbetstillfällen vilket minskar arbetslöshet och hopplöshet hos lokala företag som vill utvecklas i Sala.

► Arbeta strategiskt med att få ett socialt hållbart Sala med en jämlikhetsfunktion som säkerställer att kommunen lever upp till att vara ett hållbart Sala.

► Sluta applådera och säkerställ att välfärdshjältarna får rätt förutsättningar i stället. Trygg personal orkar mer och framförallt förtjänar de bättre!

► Se över skolorganisationen och planera långsiktigt tillsammans med fack, lärare och inom verksamhetsdelarna.

► Samverka mer med föreningslivet och säkerställ att de får ta del av ramökningar och utveckla Kulturskolan.

► Låt oss fortsätta kunna vara spontana och röra på oss för en bättre folkhälsa! Ett bra sätt är att helt enkelt möjliggöra för barn att ha kul spontant igen. Vi vill därför att de gräsbeklädda grusplanerna och trasiga tennisbanorna runt om i vår kommunen, ses över och att man i stället tillsammans med lokalsamhället tar fram spontanidrottsplatser.

Om du vill läsa hela vår budget så finns den att läsa på vår Facebooksida!

Hanna Westman (SBä), ledamot kommunstyrelsen

Dan Eriksson (SBä), ersättare i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel