Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vi tål att jämföras

Nu har Alliansen, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Salas Bästa lagt fram sina förslag i kommunstyrelsen. Vänsterpartiet och Miljöpartiet lade inga egna budgetförslag.

I och med att SD och SBä lade egna förslag gick Alliansens förslag igenom. Socialdemokraterna höjer skatten, det gör inget annat parti.

Om man jämför de fyra förslagen så kan man lätt se att två av dem har lagt in den ram på 558 miljoner kronor till skolan som skolförvaltningen sagt sig behöva för att inte behöva skära mer i skolverksamheten. Det är Salas Bästa och SD.

Salas Bästa och SD har valt att ha mindre pengar i kommunstyrelsen för att dela ut till oförberedda händelser, det så kallade egna förfogandet. Det är något som infördes för några år sedan. Tidigare år har den summan varit runt en miljon kronor. Då delades alltid mer pengar ut till ramarna vilket ger mindre besparingskrav på nämnderna, men mindre möjligheter att sponsra speciella arrangemang som SM i någon sport eller bidrag till Hitta Katten-föreningen, eller rädda resultatet från kostnader som uppstår vid rivningar som man inte räknat med i kalkylen.

Socialdemokraterna har givit skolan 546 miljoner kronor och Alliansen 551 miljoner kronor. Socialdemokraterna har flyttat över kostnaden för Kulturskolan till kultur- och fritidsnämnden och har ökat ramen.

Det innebär att varken Alliansen eller Socialdemokraterna har täckning för kommande utökningar av förskoleplatser och höjda löner. Det saknas med andra ord fem till sju miljoner kronor till skolan, vilket innebär att skolan måste fortsätta spara och dra ner. Då jag suttit tillsammans med skolledningen och letat besparingar i ett år nu och försökt vända på varje sten, och redan tagit beslut tillsammans med nämnden som ger dåliga konsekvenser för kvaliteten i skolan, vet jag att det absolut är barskrapat och att det behövs rejäla tillskott. Något som jag även påtalat ett antal gånger.

Därför var det stort fokus från SBä att försöka säkerställa att vi kunde ge skolnämnden 558 miljoner kronor.

Tittar man på vad som finns kvar att spara på inom skolan så har Socialdemokraterna möjlighet att lägga ner skolor på landsbygden, minska antalet lärare, göra större barngrupper i förskolan eller skära ner på elevhälsan. De har valt att inte skära i Kulturskolan genom att flytta den.

Alliansen kan skära ner Kulturskolan helt. De har under min tid som ordförande sagt att de inte ska skära inom lagstadgad verksamhet och skriver i sin budget att alla landsbygdsskolor ska vara kvar.

Alliansen reviderade sitt förslag i kommunstyrelsen vilket gjorde mig glad, tills jag såg vad de prioriterat. De ville satsa de extra pengarna på Silvergruvan. De tog pengar ur det egna förfogandet till att göra det.

Socialdemokraterna har också med satsningar på Silvergruvan i sin budget. Genom att höja skatten kan de göra satsningar och behålla förfogandet.

Vi har inte med Silvergruvan i vår budget, därför att vi vill att kommunen ser över hur Silvergruvan ska drivas. Bolaget har gått back år efter år efter år. Styrelsen har haft en omöjlig uppgift, då de äger för många byggnader med stora renoveringsbehov. Det krävs stora investeringar och rejält ökade bidrag för att få fart på bolaget. Nu är kommunens ekonomi i samma situation, både när det gäller lokaler och dålig ekonomi, så det går ut direkt över skolan om vi gör det.

Vi har därför valt att prioritera barnens skolgång före Silvergruvan och andra icke lagstadgade verksamheter under kommunstyrelsen. Vi har valt att inte höja skatten för att det hämmar tillväxten. Skatten är redan hög och vi behöver fler skattebetalare, då intäkterna minskar.

Precis som Allehanda skriver så har vi andra idéer för hur vi kan få till bättre ekonomi i Sala. Vi satsar på skolan och ett bättre företagsklimat i stället. När det gäller vård och omsorg får de i stort sett samma ram i alla förslag, oavsett skattehöjning eller inte.

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel