Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vi vill satsa på föreningslivet och skolan!

Replik på Moderaternas debattartikel (SA 11/9).

Nu har Moderaterna bytt skribenter, men innehållet är detsamma. De framhäver sig som kultur och fritids räddare trots att de tidigare varit skeptiska mot de flesta satsningar som vi lyckats få igenom, så som idrottshallar och skatepark. De röstade även emot bygglovet för kabelparken! Men de har givit kultur- och fritidsnämnden 4 miljoner kronor mer än oss i ramtilldelningen. Slutsatsen av deras frågor och kommentarer är dock detsamma, det vill säga att skolan och annan lagstadgad verksamhet INTE är viktigast i deras värld. 

Enligt svensk lagstiftning så måste vi säkerställa att vi uppfyller de lagar och regler som finns för det som är lagfört. Gör vi inte det får vi viten och en allt sämre skola och omsorg, vilket även minskar kommunens attraktivitet. 

När den dåliga ekonomin ställer sådana krav på oss, att vi MÅSTE välja, väljer vi därför skolan först. MEN vi försöker samtidigt hitta andra lösningar för att behålla kommunens attraktivitet inom kultur och fritid. 

Moderaterna undrar nu vilka föreningar som har ideella krafter att driva en simanläggning och ha instruktörer för simskoleundervisning och de undrar också hur det ska finansieras.

För det första är vi villiga att fråga Sala Simsällskap (SS)! Vi vet att föreningen Tärnan som är en betydligt mindre förening än Sala SS i dag driver en utomhusanläggning med tre bassänger via driftsbidrag med flera anställda varje sommar. Där de själva ansvarar för personalkostnader via intäkterna, men får stöd för att sköta driften. De är dessutom beroende av vädret till skillnad från en badhusanläggning. 

Vi vet att Sala SS redan har bedrivit egen simundervisning. Med egen kiosk och inträde och intäkter via tävlingar, simundervisning åt skolan eller andra aktiviteter som vänder sig till allmänheten, kanske även de kan hitta lösningar för att anställa personal? De kanske även kan anpassa de allmänna aktiviteterna bättre utifrån deras verksamhet än kommunens förvaltning gör? De kanske kan gå ihop med fler föreningar och dela på vaktmästeriet på Lärkanområdet? 

Vad är då Moderaternas, eller Alliansens lösning? De lägger hellre fram förslag på att fylla bassängen i simhallen med betong för en miljon kronor, vilket även ökar hyran rejält för Sala SS i en byggnad de anser har ett bäst före datum. För övrigt har de inga egna konkreta förslag. 

För oss handlar inte ökad tillit till föreningar om att göra direkta besparingar i första hand. Det handlar om att erbjuda dem en möjlighet att välja och se på vilket sätt vi kan göra kostnadsbesparingar tillsammans och erbjuda en attraktiv kommun tillsammans. Det är ju heller inget nytt, då det redan finns föreningar som gör det i dag. Men det är tydligen stor skillnad, enligt Moderaterna, om du är en förening i centrala Sala eller på landsbygden? 

Sala Gymnastikförening har i stort sett tagit över Salbergahallen och har under flera år försökt hitta vägar för hur de ska kunna utveckla sin verksamhet. Bland annat genom att samla egna medel för att bygga en egen hall eller tillsammans med kommunen. Här ser vi att vi kan låta skolan samverka med föreningen för att få till en gymnastikprofil och få till samordningsvinster. Varför inte fråga om intresse finns att sätta sig vid förhandlingsbordet och jobba fram lösningar? 

Och varför skulle det inte finnas ideella krafter i centrala Sala? Det gör det, förutom de vi nämnt ovan så drevs Silvervallen av Sala FF tidigare och de var även till stor hjälp med att ordna läktare till Lärkan betydligt snabbare än förvaltningen. Sala Hockey tror vi med stor sannolikhet gärna skulle ha öppet för allmänhetens åkning, även om de fick basa över hallen. Vi vet att flera innebandyföreningar länge har efterfrågat att få bättre inflytande över hallarna. Även om vi ser komplexiteten med just hallarna, då de fortsatt är fullbelagda trots ökat antal och att flera föreningar delar. 

Det finns med all sannolikhet föreningar som inte vill ta över driften. Men OM de gör det lär det självfallet skapas avtal mellan kommunen och föreningen/föreningarna. Hur det ska se ut ska inte vi svara på, vi vill bara att frågan ställs, för vi har tilltro till att föreningarna i Sala absolut kan komma fram till en vettig lösning tillsammans med kommunen Om de bara ges chansen. 

Sedan vår första insändare har staten räddat Salas ekonomi 2020 och 2021, så det finns mer pengar. Det tackar vi för, och det var välbehövligt för att bibehålla och upprätthålla de lagkrav som finns. Visserligen går en stor del till äldreomsorgen, men det innebär självfallet att skolan kan få mindre besparingar än 29 miljoner kronor och även kultur och fritid i vår värld. För vi håller med Moderaterna om en sak: kommunen behöver kunna erbjuda fler tjänster än de som är lagförda för att vara en attraktiv kommun.

Men alla tjänster/aktiviteter behöver inte vara i kommunal regi! 

Salas Bästa styrelse

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel