Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SBä: Vi vill stödja lokala initiativ och värna om kärnuppdraget

I SA 16/9 svarade IFK Salas och Sala SS respektive ordförande att de inte är intresserade av att ta över några anläggningar i Sala. Vi tackar för svaret och är glada att de svarade trots att det endast var en idé vi hade.

Det finns inget kommunalt beslut om att föreningar skulle tillfrågas eller förslag lagt ännu från vår sida, vi ville väcka debatten. Självfallet är det bara föreningen som vet om det finns en möjlig väg fram och ett sådant intresse! Därför borde alla föreningar ges möjlighet att fundera på det.

Vi baserade vår idé på Tärnabadet som får driftbidrag och att i Västerås har till exempel Västerås Simsällskap nyligen öppnat för att bygga en egen simhall. Självfallet beror det på vilka möjligheter man har inom föreningen och vilka avtal man skriver mellan kommun och förening. Men viljan måste först och främst finnas där. Gör den inte det så faller idén.

Grundproblemet kvarstår dock gällande skolans situation och även inom vård och omsorg. Människor tar i dag för givet att det ”bara ska fungera” men det gör det inte utan tillräckliga resurser och de saknas i dag.

En kommun som levererar bra kultur och idrottsutbud kan locka till sig familjer, helt klart, men utan en fungerande skola och omsorg är risken ganska stor att de flyttar.

Vi delar uppfattningen att idrott och kultur är en viktig del i människors liv och har själva hävdat det många gånger då vi tryckt på för att få till olika lösningar såsom skatepark och ny idrottshall, padelhall och kabelpark, när initiativ tagits från företagare/föreningar och kommunen samtidigt haft en bra ekonomi. Vi har även lyft kopplingen mellan hälsa/idrott och kultur och inlärning. Så för att barn lättare ska kunna ta till sig kunskap är även idrott/kultur viktigt ur ett barnperspektiv och inom skolan.

Problemet nu är dock att staten endast ger oss stöd för minskade skatteintäkter i år och det kommande året. Så även om resultaten för 2020 och 2021 pekar åt rätt håll, ser det nattsvart ut 2022 och mörkt ut för skolan 2021.

Vi tror att det kommer bli allt mer tydligt att skatteintäkterna de närmaste åren inte räcker till och att de lagkrav som finns inte upprätthålls och levereras av kommunen. Därför krävs nya lösningar när arbetslösheten är hög, staten lånar rejält i coronatider och klimatförändringar ger fortsatt tryck på flyktingmottagande i hela EU.

Lösningen på de statliga problemen har inte vi som lokalt parti möjlighet att lösa, vi får anpassa oss efter de förutsättningarna som ges till kommunen.

Just nu innebär det att vi måste välja om skolan ska klara rena lagkrav, lägga ner skolor/förskolor eller om kommunstyrelsen och kultur- och fritidsverksamheten kan effektiviseras. Förändrade ägande- eller driftsformer kan vara ett sätt. Men det måste ske frivilligt för att det ska fungera och ge win-win-effekter.

Alla föreningar/företag som har idéer på hur kommunen tillsammans med er kan hitta lösningar är välkomna att höra av sig, det kan ju även finnas andra idéer än de vi lyft som är bättre. Vår tanke är att fortsätta stödja de lokala initiativen och samtidigt värna om kärnuppdraget!

Hanna Westman, ordförande Salas Bästa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel