Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SD: Bygg Åkraskolan på samma plats – med kulturinriktning

Artikel 9 av 13
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

Frågan om Åkraskolans vara eller icke vara är just nu en av de hetaste politiska frågorna i Sala. Det är också en av de viktigaste frågorna eftersom den kommer påverka så pass många i Sala tätort under en lång tid, i synnerhet när det kommer till integrationen.

Det finns fler frågor som behöver besvaras. Vilken placering är bäst lämpad, hur många elever bör skolan rymma, vad är mest ekonomiskt hållbart i en tid då kommunens ekonomi är allt annat än god och framför allt vad är bäst för de kommande eleverna som ska gå på skolan?

Det är många aspekter vi måsta ta hänsyn till och frågan är inte lätt. Ingen besitter en spåkula och kan se hur ett särskilt beslut kommer påverka framtiden. Vi i Sverigedemokraterna Sala har stött och blött denna fråga och de förslag som hittills presenterats. Vi har efter interna samtal enats om ett förslag som vi tycker är det minst dåliga i den situation kommunen befinner sig i idag.

I den bästa av världar anser vi att mindre enheter är bättre för eleverna. Vi har dock kommit fram till att vi kan stödja en skola på samma plats där den ursprungliga skolan ligger med plats för max 450 elever och då med en specialinriktning på kultur.

Varför vi valt just kulturinriktning beror på att vi ser den som en segregationsdämpande och integrationsfrämjande åtgärd. Kulturen i Sala kommun har dessutom fått stå tillbaka de senaste åren med besparingar, särskilt när det gäller kulturskolan. Därför ser vi denna inriktning som oerhört viktig.

Det finns röster som anser att skolnämnden skall bestämma i frågan kring inriktning för skolor. Vi tycker tvärt om i detta fallet. Vi anser att vi politiker måste ta ansvar för samhällsbygget och peka ut den riktning vi anser gynnar våra elever och kommunen bäst. Om viljan finns är detta genomförbart. Skolnämnden bör på inrådan av kommunstyrelsen ta det formella beslutet med inriktning för skolor i Sala kommun.

Gällande storlek har vi har tidigare sagt att vi är emot en storskola på Salas mest segregerande område, vilket vi fortfarande är. Vi har satt ett maxantal på 450 elever som vi anser är vår maxgräns. Gällande faciliteter anser vi att befintlig matsal, gymnastiksal och förskola skall fortsättas att nyttjas då dessa inte är drabbade av fuktskador. Genom att använda befintliga icke fuktskadade lokaler spar kommunen pengar då det inte behöver byggas nytt.

Om skolan byggs på annan plats är detta kostnader som då kommer finnas utöver en nybyggnation. Om skolan skulle byggas på annan plats finns också en chans att kommunen väljer att bygga fler bostäder på området. Detta anser vi riskerar öka segregationen och generera ökade problem i området och för kommunen.

Det vi i Sverigedemokraterna Sala anser är att det som vore bäst sett till elevhälsan, integration och segregation samt kommunens ekonomi är att riva de fuktskadade lokalerna och bygga nytt på befintlig plats. Icke fuktskadade lokaler skall fortsätta nyttjas och riktlinjerna bör vara max 450 elever och skolan skall ha en kulturinriktning.

Sverigedemokraterna Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel