Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SD: Liberalerna har fel – vi har inte klubbat igenom större skola

Replik till Liberalernas debattartikel den 19 oktober.

Liberalerna påstår felaktigt i sin debattartikel att SD har varit med och ”klubbat igenom” en större skola på Åkra. Vårt förslag var en skola på max 450 elever med särskild inriktning, närmare bestämt kultur. Vi har inte röstat för att en ny större skola skall byggas. Varför vi valt 450 elever till skillnad från det tidigare antalet på cirka 320 elever är för att elevantalet ökar i kommunen. Det måste även finnas utrymme för elever att välja en skola med särskild inriktning.

Under hela processen där Åkraskolans framtid har diskuterats har vi Sverigedemokrater varit tydliga att vi är emot en stor skola då vi tror på mindre enheter. Den positiva effekten av just mindre enheter har visats genom studier främst från USA, men även från våra grannländer såsom Norge och Finland. Vi har även varit tydliga med att vi ser ett behov av integrationsfrämjande åtgärder, något vi tror en kulturinriktad skola kan medverka till.

När vårt förslag avslogs valde vi likt Salas Bästa att lägga ned våra röster och reservera oss mot det vinnande förslaget. Detta förslag innehöll även det 450 elever, men med skillnaden att de nya lokalerna skall kunna rymma upp till 600 elever, i likhet med nya Vallaskolans koncept. Det diskuteras även att det troligtvis kommer användas på just det sättet. Därav valde vi som tidigare nämnt att lägga ned våra röster och röstade då inte för detta som Liberalerna däremot påstått.

Är det så att Liberalerna menar att en viss ökning av elever, som i detta fall cirka 120-130 stycken, innebär en större skola stämmer det. Men att däremot få det att framstå som att vi röstade för en större skola tillsammans med M, C och S stämmer inte.

Vi anser att max 450 elever (vilket också innebär att det kan bli en skola med mindre antal elever än just 450) och en skola med särskild inriktning är gynnsamt sett till platsbehovet och integration, men samtidigt inte bör påverka studieresultat och studiero negativt.

Magnus Edman (SD), gruppledare

Joel Liljekvist (SD), fullmäktigeledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel