Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt SD: Skyldigheter vs. rättigheter

"Sverige har aldrig varit tryggare". Det är något som har basunerats ut flera gånger de senaste åren från den PK-vänliga regeringen. Sverige är landet som vacklar och håller på att falla sönder!

Det pratas väldigt mycket om mänskliga rättigheter, men frågan om mänskliga skyldigheter har inte väckt något större intresse. Om vi tog upp skyldigheter på agendan och i våra sociala medier mer frekvent, vad händer då tror ni?

FN-deklarationen om mänskliga rättigheter från 1948. I det dokumentet nämns även skyldigheter mycket lite. Utav de 30 artiklarna är det bara de sista artiklarna (nr 29 och 30) som säger, mycket kort, att individen har skyldigheter mot samhället.

Man får alltså inte utöva sin rätt så att andra skadas, inte heller så att andras rättigheter kränks. Avsikten då FN-deklarationen antogs var även att skapa en mer utförlig skyldighetsförklaring. Men tiden var knapp och den uppgiften sköts på framtiden.

1968, alltså 20 år senare, framfördes ett niopunktsförslag angående plikter mot samhället där respekt var en av dessa. Dessa plikter liknar, som framgick, mera allmänna principer eller dygder. Det sågs också som en insats mer än som ett brett klargörande. Det gavs inget förslag till hur dessa plikter kan stadfästas i en deklaration eller bli till föreskrifter med bindande verkan.

Det jag vill belysa är framför allt fyra fundamentala stöttepelare som håller livspusslets beskyddande tak på plats och det kan man applicera på en familj, ett samhälle, ett land, en värld. Sammantaget är det fyra ledord som måste till för att allt skall fungera där varje respektive ord har sin unika innebörd och tillsammans skapar hållbarhet.

Respekt, tillit, omtanke, kärlek.

Faller en av dessa stöttepelare bort så är sannolikheten att taket faller in.

Nedan följer ett axplock av händelser som saknar respekt:

Blåljuspersonal åker ut till områden för att någon olycka har hänt – möts av stenkastande ungdomar. Kvinnor och unga flickor våldtas av en eller flera pojkar eller vuxna. Misshandel och rån på öppen gata av pojkgäng. Bilbränder för att förlusta sig med. Elever som embarkerar sig i skolan för att hindra och jävlas med lärare. Elever som inte kan gå på toaletten för att det är så grisigt och nedsmutsat av vissa element. Mobbing och psykisk misshandel på digitala medier. Utfrysning och förnekande av 1,7 miljoner väljare. Nedskräpning av parker, naturvårdsområden, skogar och allmänna ytor folk slänger sitt skräp utan att använda förståndet! Förgiftningsförsök och en medvetenhet att skada djur.

Listan kan bli hur lång som helst!

Och en mänsklig rättighet är att få respekt. Att visa respekt är definitivt en mänsklig skyldighet.

Ingvar Jonsson

Sverigedemokraterna Västmanland/Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel