Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt V: Kommunen bör köpa lasarettsområdet

Sedan planerna för det nya sjukhuset godkändes har det varit – stundtals heta – diskussioner om vad man ska göra med det gamla.

Nu verkar ägaren ha bestämt sig för att sälja det. Socialdemokraterna har därför föreslagit att kommunen köper fastigheten.

Centerpartiet avvisar idén med ihålig argumentation. Man det är ju också så att man får svar efter det sätt man frågar.

Socialdemokraterna lägger inte fram en konkret idé hur huset eller tomten ska användas men föreslår att kommunen köper fastigheten för att själva kunna bestämma vilken verksamhet som ska etableras där.

Centerpartiet svarar att kommunen visst kan styra genom sitt planmonopol, men riktigt så enkelt är det inte.

Centerpartiet ger sken av att kommunen bestämmer vad ägaren kan göra med sin fastighet. Det är alltid ägaren som föreslår vad hen vill göra med den. För kommunen är det bara att försäkra sig om att verksamheten uppfyller de krav som lagstiftning ställer.

Ett enkelt och talande exempel: anta att ett kemiföretag köper tomten och vill etablera en kemisk fabrik. Kommunen kan bara kräva ett relativt rent luftutsläpp, vattenrening och säkerhetsplan för hantering, lagring och deponi av råvaror och produkter. Uppfylls dessa krav måste kommunen godkänna bygglovet och tillåta verksamheten. Lovar företaget dessutom 100 arbetsplatser blir incitamentet ännu större att säga ja och tack till verksamheten. 

Därför är den största vinsten med att kommunen skulle köpa det gamla sjukhuset att kommunen kan bestämma över byggnadens öde och verkligen bestämma vad som ska finnas där.

Därför ställer vi i Vänsterpartiet oss bakom Socialdemokraternas förslag att köpa gamla sjukhuset. Vi anser att där är det perfekt att utforma ett attraktivt område med bostäder och närbutik, framför allt för våra äldre, där en på sommaren kan drömma sig bort över de sju haven ackompanjerad av måsarnas skrik.

Johanna Ritvadotter (V)

Alberto Castellanos (V)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel