Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välfärdens hjältar

Jag tänker på alla de hundratals medlemmar som jag fått träffat inom välfärden den senaste tiden. Alla samtal och berättelser om hur mycket de tycker om sina jobb, men att bristerna mer och mer tar överhand och att orken snart inte finns kvar alls.

Det är oerhört sorgligt.

Nu när vi står mitt i en pandemi i Sverige så är det just dessa människor som står längst fram för att ge vård och omsorg till de äldre och sjuka. Som de alltid gör, årets alla dagar och dygnets alla timmar. Pandemi eller inte.

Det blir nu plötsligt uppenbart för fler hur sårbar sjukvården, omsorgen om funktionsnedsatta och äldreomsorgen är.

Att det inte är hållbart att verksamheten är helt beroende av vikarier som avlönas per timme, till exempel.

Att det inte går att hela tiden slimma, hålla igen och effektivisera på bekostnad av de anställdas hälsa.

Väldigt många kompetenta vikarier skulle i stället kunna få en trygg anställning - då höjs bemanningen och förutsättningarna för en hållbar arbetsmiljö skulle öka drastiskt.

Det har välfärdens största fackförening påtalat och drivit under lång tid.

Utöver vård och omsorgspersonal så tänker jag extra på alla livsviktiga lokalvårdare och serviceanställda inom välfärden som ser till att vårdkedjan fungerar. Kvalificerade yrken som säkerställer att smittorisker minskar och att sjukdomar inte sprids. Att arbetskläder blir riktigt tvättade och att rätt utrustning kommer fram.

Bussförare strider för att deras arbetsgivare ska lyssna på våra krav om att ha den främre dörren på bussarna stängda för att minska spridningen av det farliga viruset covid-19. Hittills utan framgång i Dalarna och Västmanland. Det är illa.

Medlemmarna i Kommunal får nu hyllningar och utses som hjältar – vilket de alltid har varit och kommer att vara. Det är bra och helt rätt att hylla de som hyllas bör.

Snart ska avtalen för bland annat yrkesutbildade undersköterskor, barnskötare, kockar, brandmän och bussförare förhandlas om.

Kommunals krav är rimliga och förankrade i verkligheten och i de behov som finns.

Jag är väldigt stolt över att få tillhöra samma förening som alla er!

Att våra arbeten bokstavligen är livsviktiga har ännu fler nu fått upp ögonen för. Vi är samhällsbärare men ingen kan bära hur mycket som helst.

Nu gäller det att gå från ord till handling. Fina ord och tacksamhet betalar inga räkningar eller hjälper sönderstressade kroppar.

Underlätta för välfärdshjältarna genom att följa de riktlinjer som finns för att minska smittspridning.

Och fortsätt sedan att stötta kraven på bättre förutsättningar i kommande avtalsförhandlingar!

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel