Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västmanlänningar ska kunna välja hur de vill betala

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går rekordsnabbt i Sverige. Andelen kontanta betalningar i ekonomin minskar drastiskt över tid, vilket gör vårt land unikt i ett internationellt perspektiv.

Det finns många fördelar med omställningen till digitala betaltjänster, men den är inte problemfri. Utmaningarna handlar dels om att grupper i digitalt utanförskap – exempelvis äldre och människor med funktionsvariationer – har svårt att klara sig utan kontanter, dels om att det ännu inte finns pålitliga alternativ till kontanter i krissituationer.

I rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2019” drar Länsstyrelserna slutsatsen att kontantservicen minskar och att åtgärder behövs för att Sverige ska kunna behålla en rikstäckande kontantinfrastruktur.

För Västmanland konstaterar länsstyrelsen att särskilt gruppen äldre upplever att tillgången till kontantuttag inte är tillfredsställande. Denna grupp upplever också ett problem med att många butiker inte tar emot kontanter.

För att motverka en nedmontering av kontantinfrastrukturen antog riksdagen i höstas en ny lag som innebär att sex stora banker ska upprätthålla samma kontantservice som fanns i Sverige år 2017. Det betyder att 99,7 procent av svenskarna ska kunna ta ut kontanter inom 25 kilometer från sin bostad.

Lagen ställer inga krav på länsnivå och variationerna över landet är stora. I Västmanland hade alla invånare år 2017 tillgång till kontantuttag inom 25 kilometer från sin bostad.

När vi på Bankomat nu går igenom lagen och tar beslut om hur vi ska placera vår kontantservice kommer vi försöka se till att det finns en rimlig täckning i alla län och att uttagsautomater ska finnas där människor använder kontanter. Parallellt med det arbetet kommer vi också att utveckla nya tjänster för att tillgängliggöra kontanter.

Bankomat vill att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel runtom i Sverige under överskådlig tid, så att man själv kan välja hur man vill betala. Samtidigt ser vi på längre sikt positivt på övergången från kontanta till digitala betalsätt. Vad som krävs är att det tas fram lösningar på de utanförskaps- och sårbarhetsutmaningar som finns med dagens digitala alternativ.

Sverige har goda möjligheter att bli det land i världen som utvecklar framtidens betaltjänster. För att det ska ske krävs att våra politiker aktivt främjar såväl kontanthanteringen som digitaliseringen av betalmarknaden.

Nina Wenning, vd Bankomat AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel