Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kan hjälpas åt mot ensamheten

De flesta av oss följer myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma för minsta förkylningssymptom och att äldre ska undvika fysiska sociala kontakter. Tack vare det har vi kunnat hålla smittspridningen på en nivå som sjukvården klarar av att hantera. Tyvärr kan dessa viktiga åtgärder också ge negativa konsekvenser i form av ökad ensamhet. Detta kan vi alla hjälpas åt att minska.

Just nu ringer vi i Hyresgästföreningen runt till alla våra medlemmar i projektet Goda grannar. Där kopplar vi ihop personer som befinner sig i hemisolering med volontärer i närområdet, så att de kan få hjälp med saker som att handla mat eller gå till Apoteket.

Vi har ringt tusentals samtal i vår region, där bland annat Västmanland ingår. När vi pratar med våra äldre medlemmar har vi märkt att många inte bara har praktiska problem. Många är ensamma. Och det är ett problem vi måste ta på allvar.

Social isolering är hälsofarligt, med en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem.

Det positiva är dock att ensamhet kan behandlas. Vi kan alla erbjuda stöd genom social kontakt, och vi kan alla slå en signal för att fråga hur det är.

Jag vädjar till alla att vara medmänniskor och bidra till att bekämpa den ensamhet som växer i skuggan av coronapandemin. Vare sig det handlar om att bli volontär på godagrannar.nu eller att ringa runt bland sina bekanta och ställa den enkla men så viktiga frågan: hur är det?

Torbjörn Rönnkvist, regionordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel