Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste vända resultaten

Lärarförbundet har nu presenterat rankingen "Bästa skolkommun", med syfte att sätta ljuset på vad som behöver göras för att skapa en likvärdig skola med hög kvalitet. Rankningen innehåller dystra men inte oväntade besked för Sala. Som ordförande känner jag igen bilden som presenteras, och det är mycket tydligt vad som krävs när det gäller arbetet framåt.

Dialogen med kommunen behöver både stärkas och utvecklas, så att samverkan fungerar i alla delar av skolan. Det är en förutsättning för att driva utvecklingen för skolan i Sala i rätt riktning; blir inte vi som arbetar i skolan lyssnade på har vi inte en chans att vända skutan.

När det gäller resultaten sticker Sala ut när det gäller behöriga lärare och lärarnas löner. Mitt budskap är enkelt: lönerna måste upp om vi ska kunna attrahera och behålla personal. Kommunen måste anstränga sig för att rekrytera behöriga lärare och arbeta hårdare för att få erfarna och kompetenta lärare att vilja fortsätta arbeta i Sala. Behöriga lärare är en av de största faktorerna för goda resultat för eleverna. Salas elever har allt att vinna på detta.

Som ordförande är jag också orolig för det som väntar oss. Till 2020 fick Barn och Utbildning ett besparingskrav på 25 miljoner på skolan, och nu står vi inför stora nedskärningar även inför 2021. Jag vet faktiskt inte var kommunen tycker att de kan ta pengarna ifrån, det finns inget mer att spara in på. Om vi vill att Sala har en skolverksamhet där eleverna går ut med fullständiga betyg och där lärarna är behöriga och väljer att stanna kvar i Sala, då måste våra politiker i Sala välja att satsa på skolan.

Vi uppmanar politikerna till dialog och handlingskraft, det är enda vägen framåt.

Marita Karlström-Andersson, ordförande Lärarförbundet Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel