Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi väntar på den fortsatta dialogen

I en debattartikel (7/2) framförde Företagarna i Sala kritik mot Sala kommuns upphandlingar. Vi lyfte specifikt en upphandling av byggtjänster som var bristfälligt konstruerad och därmed möjliggjorde prisdumpning. Debatten har sedan fortsatt, bland annat på kommunalrådet Anders Wigelbos Facebooksida.

Företagarna i Sala vill givetvis att kommunen ska följa lagen. Allt annat är otänkbart. Men vi vill också att kommunen i större utsträckning ska underlätta för lokala företag att vara med och tävla om kontrakten som upphandlas. Företagarna menar att krav som ställs i upphandlingarna, även den senaste upphandlingen om byggtjänster, är svåra att uppfylla för lokala företag.

Offentlig upphandling omsätter drygt 700 miljarder kronor årligen. Senaste upphandlingsstatistiken visar att 50 procent av alla anbud som lämnades 2018 kommer från mikro- eller småföretag. Det finns således stora möjligheter att verka för en leverantörsmångfald i upphandlingar i alla landets kommuner. Särskilt mot bakgrund av att antal anbud per upphandling borde öka för att uppnå en sund konkurrens och därmed också en bättre slutleverans.

Företagarna har i ljuset av detta tagit fram en småföretagsvänlig upphandlingspolicy som består av sju punkter som kommuner bör beakta, framförallt inför en upphandling. En av punkterna belyser vikten av dialog med marknaden. Detta för att kommunen och potentiella leverantörer ska få en chans att lyssna in varandra inför en upphandling. När dialog förs är det glasklart vad som gäller och under vilka premisser beslut tagits när upphandlingen väl genomförs.

Företagarna anser att det fortfarande finns åtgärder som kan vidtas i Sala för att ge lokala leverantörer en chans att vara med, men en bra dialog är nyckeln till framgång.

Utan tvekan är det så att kommunens tjänstemän på kommunens avdelning för inköp och upphandling arbetar hårt för att på bästa sätt utföra det uppdrag som kommunledningen ger dem. Men styrningen som ges behöver peka åt ett håll som leder mot öppenhet och transparens, inte stängda dörrar.  

Vi ser optimistiskt på framtiden och står fortfarande redo att konstruktivt arbeta tillsammans med Anders Wigelsbo och övriga i kommunledningen. Tillsammans kan vi göra bättre affärer för kommunen, det lokala näringslivet och inte minst skattebetalarna.

Styrelsen Företagarna Sala gm ordförande Niklas Hellstrand

Per Vansjö, ordförande Region Mälardalen

Thomas Byström, regionchef Företagarna Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel