Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: S, C och L öppnar för SD-samarbete

Annons

Minoritetsstyret (S+C+L) har nu konstaterat att regionen (tidigare landstinget) har allvarliga ekonomiska problem, något som vi moderater tidigare varnat för. De framtida ekonomiska utmaningarna är stora. Den beskrivningen är vi överens om. Nu tvingas styret konstatera att de själva inte klarar av att hantera problemen. Det berömda politiska skelettet som liberalen Helena Hagberg vid deras makttillträde förklarade var grunden för den politik som ministyret skulle bygga vidare på visade sig vara enbart ett skelett.

De har nu föreslagit att alla partier i regionstyrelsen ska ingå i en styrgrupp med uppgift att stödja regiondirektören i arbetet med att fram till maj månad redovisa sparåtgärder på totalt 400 miljoner kronor. Moderaterna har accepterat att delta i arbetet. Vi kommer att ta uppgiften på allvar och konstruktivt delta, men enbart om det handlar om genomgripande strukturbeslut i regionen. Det betyder att vi vill se förändring på riktigt och exempelvis se nya driftformer, inte bara skrapa ihop småsmulor.

Ett avgörande skäl för Centerpartiet och Liberalerna att lämna allianssamarbetet i regionen var att de inte ville ge Sverigedemokraterna inflytande över regionens politik. De krävde dessutom att Socialdemokraterna skulle sparka ut Vänsterpartiet från ett mer än 20 år långt samarbete. Nu kan alla konstatera att även det bara var tomma ord.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får nu inflytande – genom Socialdemokraternas inbjudan som Centerpartiet och Liberalerna står bakom. Och inte vilket inflytande som helst, de ska vara med och ta fram skarpa besparingsförslag till den budget som behandlas i juni. Det går tydligen att bra att lyssna och ta intryck av Sverigedemokraterna nu när knappt fyra månader har gott sedan makttillträdet.

Skenheligheten har fått ett ansikte – förlåt – två ansikten, ett liberalt och ett centerpartistiskt.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons