Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte tyst på landet

Annons

Som väl de flesta redan förstått strider jag för att landsbygden måste få möjligheter att överleva och ordna mat åt stadsborna. Mat växer inte i asfalt och djur lever inte av gatsten.

Just därför måste vi få fler som kan ordna sin försörjning på landsbygden och kan bo nära sin verksamhet.

Tyvärr är det alldeles för många som när de kommer ut på landet inte har någon förståelse för att det både kan låta och att det kan finnas vissa aromatiska upplevelser av lantlig verksamhet.

Det senaste som kommit upp är motorbanan utanför Sätrabrunn. Det sägs att det låter för mycket och att det stör. De faktiska mätvärdena säger dock

något annat. Om man störs av de ljudnivåerna blir det nog svårt.

Flera av lantbruksmaskinerna låter högre, för att inte tala om de prylar som villaägare själva ofta använder eller leker med.

När man drar i gång en gräsklippare en söndagsförmiddag eller crosshojen så låter det inte så lite.

För att inte tala om snöskotern ute på vintern, hur mycket stör inte dessa.

När villaägaren får för sig att dra i gång motorsågen eller vedkapen då kan man tala om ljudnivåer långt över däcksskrik.

Att ta bort tolv helger från verksamhet på motorbanan för att det ska vara tyst betyder väl åt andra hållet också inga snöskotrar, motorsågar, vedkapar eller crosshojar heller. Förlåt ironin.

En motorbana kan ge flera nya arbetstillfällen på en liten ort och dessutom dra till sig utsocknes besökare som generar pengar. Allt som är nytt kanske skrämmer men låt det få en chans.

Sedan kanske motorbanan kan gå de närboende en bit till mötes och ge dem ett gratiskort som kompensation för störandet. Det kan nog vara en bra gest. Dialog är alltid bättre än konfrontation.

Eric Thorsell, Kumla kyrkby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel