Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter polishotet – Lena Tysk lämnar sitt uppdrag

Polisområdeschefen i Västmanland Lena Tysk lämnade under tisdagen sitt uppdrag på egen begäran. Se vår livesändning från polishuset i Sala.

Annons

Som vi tidigare berättat har polisområdeschef Lena Tysk åtalats som misstänkt för att ha hotat Sala-Fagersta-Suras lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin under en konferens som polisledningen i Västmanland höll på anläggningen Sätra Brunn den 18 oktober förra året. Polisområdeschefen skall vid brottet, som chefsåklagare Lena Kastlund rubricerat som ofredande, ha tryckt upp en mobiltelefon i ansiktet på Agneta Kumlin och skrikit inför flera vittnen att ”du är död och du får aldrig mera tala med pressen". Detta sedan lokalpolisområdeschefen i media uttalat sin oro om den skriande polisbristen.

Nu har dock Lena Tysk beslutat sig för att avgå som polisområdeschef. Hon anser själv att det är viktigt att hon tar ansvar för situationen som har uppstått i polisområde Västmanland. Polisområdet behöver bra förutsättningar och en ordinarie chef på plats menar hon.

– Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon lämnar sitt uppdrag omgående oavsett utgången i rättegången mot henne, som äger rum den 26 april.

Under onsdagsmorgonen delgav hon sitt beslut för polisens ledningsgrupp i Västmanland. En av dem som satt med på mötet i Västerås var Salas lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin.

– Lena Tysk kom till ledningsmötet och förklarade att hon vill ha andra arbetsuppgifter och att hon sagt ifrån sig tjänsten som polisområdeschef. Att hon skulle avgå var väntat och det var också tvunget att det blev den här effekten. Tysk har inget förtroende hos medarbetarna om man bortser från det som hänt mellan henne och mig. Personligen tycker jag att det tagit alldeles för lång tid innan det här beskedet kom, säger Agneta Kumlin.

Hur gick resonemanget i ledningsgruppen efteråt?

– Alla tyckte det var skönt att få ett besked.

Tror du att det här var ett beslut taget av Lena Tysk själv eller tror du att det är påtryckningar från regionschefen Carin Götblad som gjort att hon nu väljer att lämna sin tjänst?

– Den frågan vill jag inte kommentera, säger Agneta Kumlin.

Regionpolischef Carin Götblad har sökts för en kommentar angående att Lena Tysk inte kommer tillbaka som chef för polisområde Västmanland. Men hon ställer inte upp på några intervjuer just nu.

– Den enda kommentar Carin Götblad lämnar är den som finns i pressmeddelandet som skickades ut tidigare i dag. Detta med anledning av att hon inte vill störa rättsprocessen eller ha en förutfattad mening om utfalletav den. Därför ger hon inga intervjuer angående just detta, säger KristianLjungberg, kommunikationschef för polisregion Mitt.

Inte ens angående det faktum att Lena Tysk inte stannar kvarsom polisområdeschef i Västmanland?

– Den kommentaren har vi gett skriftligt. Det är viktigt föross att det inte framstår som att vi påverkar rättsprocessen. Därför ger vi inga intervjuer kring den, säger Kristian Ljungberg.

I pressmeddelande säger Götblad att polismästare Lena Tysk har bett att få lämna sitt uppdrag som polisområdeschef för Västmanland.

–Jag har förståelse för det och Lena Tysks kompetens kommer att tillvaratas på regionkansliet, säger Carin Götblad.

TV: Kriminolog Leif GW Persson om Lena Tysks agerande: "Jag blir orolig för Tysks förståndsgåvor och allmäna omdöme."